Rabat -10% na koszyk od 179 zł  Kod: TANIEJ_10   

Bio Age Pharmacy Ksylitol Cukier Brzozowy 1000g

Brak towaru w magazynie.
Powiadom, gdy produkt będzie w sprzedaży
0
0
0

Tylko u nas mega promocyjna cena najzdrowszego cukru na świecie.

W innych sklepach ceny mogą być nawet 2 lub 3 razy wyższe!

100% oryginalny cukier brzozowy, fińskiego producenta - Danisco, atestowany.

Stanowi pod wieloma względami przeciwieństwo zwykłego cukru - sacharozy.

Właściwości ksylitolu:  

Właściwości sacharozy (zwykłego cukru):

Ma bardzo niski indeks glikemiczny na poziomie IG:8!
Ma bardzo wysoki indeks glikemiczny na poziomie IG:65.
Polecany dla diabetyków.   
Wysoce niewskazany dla diabetyków.
Zapobiega rozwojowi próchnicy.   
Sprzyja rozwojowi próchnicy.
Całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej.   
W dużych ilościach powoduje rozwój otyłości i prowadzi także do innych zaburzeń metabolicznych.
Niskokaloryczny (zawiera o 40% kalorii mniej niż cukier).   
Wysokokaloryczny.

Z chemicznego punktu widzenia ksylitol to pięciowęglowy słodki alkohol polihydroksylowy (tzw. cukrol) Jest to substancja naturalnego pochodzenia pozyskiwana z brzozy. Ksylitol jest głównie przeznaczony dla osób, które z różnych względów nie mogą, nie powinny (osoby odchudzające się, chorzy na cukrzycę, grzybicę) bądź nie chcą używać cukru.

Sprzedawany przez nas produkt wygląda jak rozdrobniony cukier, smakuje jak cukier, ale nie jest cukrem! Jest w 100% bezpieczny dla zdrowia, w 100 razy lepszy od tradycyjnego cukru, czy innych popularnych słodzików.


U osób stosujących dietę ksylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, przez co wzmaga uczucie sytości. W ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów i sprzyja gubieniu tkanki tłuszczowej! Nie ulega fermentacji w przewodzie pokarmowym tak jak glukoza, fruktoza, laktoza, czy sacharoza. Podobnie jak zwykły cukier może być stosowany do przeróbki w wysokich temperaturach, więc możemy go użyć, na przykład do wypieku ciast.

Ksylitol wytwarza w organizmie odczyn zasadowy, a więc wskazany jest przy:
  • próchnicy zębów i schorzeniach dziąseł, np. paradontozie
  • suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny)
  • zapaleniu ucha środkowego
  • przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych
  • leczeniu zakażenia jamy ustnej drożdżakowcami z rodzaju Candida
  • przy infekcjach górnych dróg oddechowych (tj. katar, infekcja gardła, zatok) – działanie antybakteryjne
  • stosowany jako środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u chorych na mukowisdydozę
  • pomocny nadkwasocie żołądka,
  • eliminuje przykry zapach z ust.
Sposób użycia:
  • Dokładnie w taki sam sposób jak zwykły cukier! Ze względu na to, że organizm musi się przystosować się do wytwarzania zwiększonej ilości enzymu trawiącego ksylitol należy stopniowo zwiększać dawkę dobową Ksylitolu (najlepiej zaczynać od 1 łyżeczki do herbaty na dzień).
  • Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Z tego powodu substancji tej najlepiej nie podawać dzieciom do 3-go roku życia (lub w bardzo małych ilościach). Naukowcy fińscy zalecają spożywanie do 40g (około 10 łyżeczek) ksylitolu dziennie.