brązowy ryż

 14 listopada 2017, 11:54

Kiedyś taki popularny, praktycznie większośc diet redukcyjnych opierało sie na nim. Aż nagle zniknał kazdy go odradza, nikt nie stosuje. O co chodzi, dlaczego brązowy ryż nie jest taki super jak kiedyś uważano??

 14 listopada 2017, 12:30

Brązowy ryż zawiera kwas fitynowy związek znajdujący sie w otrębach ryżowych, częsci która nadaje kolor brązowemu ryżowi. Kwas fitynowy jest anty-odżywczy wiąze sie z takimi minerałami jak cynk,żelazo,magnez,niacyna,wapno zapobiegając ich wchłanianiu . Ponadto hamuje pepsyne  enzym odpowiedzialny za rozpad białek, oraz amylaze odpowiedzialną za rozpad cukru. Oznacza to ze kwas fitynowy nie tylko ogranicza wchłananie niektórych składników odżywczych ale także zaburza trawienie. Więc zdecydowanie biały ryż będzie dużo lepszym rozwiązaniem...

 16 listopada 2017, 15:36

Dokładnie, po brązowym ryżu zawsze miałem gazy, wzdęcia, no i nie jest zbyt smaczny, ale wiele lat był uważany za najlepsze źródło węglowodanów, jak widać błędnie...

Od kiedy jem biały ryż trawienie zdecydowanie się poprawiło, nie jestem ociężąły po posiłku, no i jest o wiele smaczniejszy, niż brązowy.

 

Odpowiedz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum BCAA.pl!
Po publikacji odpowiedź będzie zatwierdzana przez moderatora