Brokuł świeży vs mrożony
22 lutego 2018, 15:56 | |
Witajcie! Jak pewnie każdy wie brokuły są coraz droższe i coraz brzydsze. Jak jest z brokułami mrożonymi można je codziennie jeść jako porcja warzyw do posiłków? |
22 lutego 2018, 16:04 | |
Mrożone warzywa czy tez owoce często uznaje się za bezwartościowe. Czy opinia jest słuszna? Według ekspertów ds. żywienia, mrożonki poddane procesowi zamrażania w kilka godzin od zebrania plonów, zachowują wysoką zawartość składników odżywczych, w tym witamin i składników mineralnych. Są więc szczególnie godne polecenia zwłaszcza wtedy, gdy zależy nam na wartościowym i urozmaiconym odżywianiu. Mrożone warzywa i owoce, właściwie przechowywane i rozmrażane, swoje zalety ujawniają szczególnie zimą i wczesną wiosną. Wówczas mogą zachowywać nawet więcej wartości odżywczych niż świeże, dostępne na sklepowych półkach. Jeśli jesteś bardzo zajęty, dużo uczysz się, pracujesz, masz mało czasu, a chcesz się zdrowo odżywiać, mrożonki są nieocenione. Dzięki temu, że są oczyszczone i pozbawione wszelkich niepotrzebnych elementów, skracają czas przygotowania posiłku i są relatywnie tanie. Zamrażanie brokułów czy każdych innych warzyw tylko w niewielkim stopniu wpływa na ich wartość odżywcza. |