Cukier czy słodzik
5 października 2017, 17:26 | |
Witam moje pytanie dotyczy przeklętego przez badania słodzika...podobno rakotwórczy, taki niezdrowy i najgorsze zło. Jak to sie ma do cukru, od którego nadmiaru mogą byc równie złe powikłania? Co waszym zdaniem jest gorsze i czego Wy uzywacie? I jak to jest z wyrzutem insuliny po spożyciu słodzika czy tak naprawde tak da sie oszukac organizm czy mimo wszystko skok cukru we krwi moze byc zawuazalny? |
5 października 2017, 22:19 | |
Odpowiem krótko, ale myślę, żę odpowiedź rozwieje Twoje wątpliwości. Po pierwsze słodzik może być rakotwórczy w ilościach takich, że nie byłbyś w stanie tyle go pochłonąć (badania prowadzone na szczurach) Po drugie jest to zdecydowanie zdrowsza opcja, niż cukier (powoduje otyłość, cukrzycę, słodzik nie zawiera kcal). Po trzecie słodzik nie powoduje wyrzutu insuliny u osób zdrowych (inaczej ma się sprawa u osób z zaburzeniami gospodarki insulinowej). Najważniejsze to UMIAR ! |