Czy można smażyć na oliwie

 27 marca 2018, 12:14

Witam ;) Od zawsze żyłem w przekonaniu, że na oliwie z oliwek można smażyć. Wiem, że ma niską temp. dymienia i należy na niej smażyć krótko. Ja na niej robię w minutę omleta. Teraz dowiaduję się, że nie można, że to niezdrowe. To jak to w końcu jest? Może ktoś obalić ten mit?

 27 marca 2018, 13:08

Oliwa z oliwek przeznaczona jest przede wszystkim do spożywania na zimno. W przypadku smażenia doskonale zdają egzamin oleje: rzepakowy oraz kokosowy. Podczas smażenia temperatura osiąga wartość 200 stopni Celsjusza, a często nawet wyższą. Mam tu na myśli temperaturę 220 stopni, która utrzymuje się podczas smażenia. Faktem jest też to, że niektóre tłuszcze palą się i dymią, inne zachowują swoją strukturę przez dłuższy czas. Temperatura dymienia jest to taka temperatura przy której tłuszcz zaczyna się palić i taki tłuszcz nie nadaje się już do spożycia. Np. Oliwa z oliwek – temperatura dymieniai. Jak wynika z powyższego oliwa z oliwek nadaje się raczej do krótkotrwałej obróbki termicznej, myślę, że czas zrobienia omleta doskonale spełnia ten warunek. Nie każda jednak oliwa będzie odpowiednia. Oliwa Extra Virgin, ze względu na obecność przeciwutleniaczy i niski punkt dymienia (166 stopni C) nie nadaje się do smażenia.

 

Odpowiedz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum BCAA.pl!
Po publikacji odpowiedź będzie zatwierdzana przez moderatora