Czy warto jeść masło orzechowe

 23 lutego 2018, 13:38

Od jakiegoś czasu do swojej diety na mase dorzuciłem masło orzechowe. Niestety nie jest to w 100% naturalne masło orzechowe bo ilosc orzechów to zaledwie 68 % reszta to jakies oleje palmowe czy cos takiego. czy warto je spożywać i czy mogę w ciągu dnia czy najlepiej na śniadanie ?

 23 lutego 2018, 14:45

Masło orzechowe przygotowywane jest z orzechów poddanych prażeniu. Poddanie ich temu procesowi powoduje, ze zmieniają kolor z jasnego na lekko brązowy. Najczęściej masło orzechowe produkowane jest z fistaszków. Coraz częściej możemy jednak znaleźć obecnie masło produkowane z innych orzechów, takich jak, np. nerkowce, orzechy brazylijskie czy tez laskowe. Orzechy ziemne zawierają spora ilość kwasów oleinowych, obniżających poziom cholesterolu we krwi. Tym samym mogą być pomocne w zapobieganiu miażdżycy i chorobom układu krwionośnego. Czytając etykietę takiego masła, dowiadujemy się, ze obok znikomej zawartości orzechów mamy cukry, sól, ulepszacze. Niemniej jednak jest kilka firm, które produkują dobrej jakości masło orzechowe. Jak już wspomniano, masłem, które najczęściej możemy znaleźć w sklepach jest to zrobione z arachidów. Arachidy tak na prawdę to rośliny strączkowe. W maśle produkowanym z nich często mamy aflatoksyny, które stanowią rodzaj toksyny. Warto jednocześnie przemyśleć możliwość zrobienia masła w domu. Będzie to metoda na pewno korzystniejsza pod względem finansowym oraz doskonale będziesz wiedział co jesz.

 

Odpowiedz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum BCAA.pl!
Po publikacji odpowiedź będzie zatwierdzana przez moderatora