HAPPY HOURS -20% rabatu na wszystko!    HOUR20    do godziny 16:00

Dlaczego nabiał zatrzymuje wodę

 25 stycznia 2018, 11:23

Moze ktoś mi wyjaśnic mechanizm przez który nabiał zatrzymuje wodę? Czy to dlatego ze w serkach jest duzo soli? Dlaczego mówi sie ze nabiał zatrzymuje wodę? Bo np jogurt naturalny w porównaniu do sera ma mało soli.

 25 stycznia 2018, 11:46

Tak chodzi o sół a dokładniej rzecz biorąc o sód. Twarogi, serki wiejskie itd to produkty o wysokiej zawartości sodu. Jednak kwestia retencji wody to sprawa bardzo indywidualna. U jednych będzie większa u innych mniejsza a niektórych niewystąpi praktycznie wogóle. Wszystko zalezy od wielu czynników. Jednym z nich będzie ile w diecie spozyłes sodu wczesniej jezeli duzo i dołozysz jeszcze z twarogu w ten sposób moze dojsc do retencji. Nie stosouj tez nabiału jako głowne źródło białko a do posiłku z nabiałem dodaj białko szybciej wchłanialne.

 

Odpowiedz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum BCAA.pl!
Po publikacji odpowiedź będzie zatwierdzana przez moderatora