Dlaczego nabiał zatrzymuje wodę
25 stycznia 2018, 11:23 | |
Moze ktoś mi wyjaśnic mechanizm przez który nabiał zatrzymuje wodę? Czy to dlatego ze w serkach jest duzo soli? Dlaczego mówi sie ze nabiał zatrzymuje wodę? Bo np jogurt naturalny w porównaniu do sera ma mało soli. |
25 stycznia 2018, 11:46 | |
Tak chodzi o sół a dokładniej rzecz biorąc o sód. Twarogi, serki wiejskie itd to produkty o wysokiej zawartości sodu. Jednak kwestia retencji wody to sprawa bardzo indywidualna. U jednych będzie większa u innych mniejsza a niektórych niewystąpi praktycznie wogóle. Wszystko zalezy od wielu czynników. Jednym z nich będzie ile w diecie spozyłes sodu wczesniej jezeli duzo i dołozysz jeszcze z twarogu w ten sposób moze dojsc do retencji. Nie stosouj tez nabiału jako głowne źródło białko a do posiłku z nabiałem dodaj białko szybciej wchłanialne. |