Jabłka
7 kwietnia 2018, 14:10 | |
Co sądziecie o jabłkach? Mozna je włączyć do diety? Maja one jakies właściwosci o których warto widziec? Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam! |
7 kwietnia 2018, 14:20 | |
W jabłkach najcenniejsze są gniazda nasienne oraz skórka, ponieważ zawierają największą ilość pektyn (rodzaj błonnika). Jabłka to także świetne źródło witaminy C. Znajdziemy jej najwięcej w kwaśnych odmianach. Więcej jej mają mniejszej wielkości jabłka. Najwięcej witaminy C gromadzi się pod skórką, dlatego nie warto jej obierać. Jabłka doskonale odkwaszają organizm dzięki obecności soli mineralnych. Są świetnym źródłem potasu, który reguluje gospodarkę wodna organizmu oraz żelaza, który przeciwdziała anemii. Ponadto jabłka sprzyjają wchłanianiu wapnia przez organizm. Faktem jest, ze jabłka to również źródło cukrów, które jedzone w nadmiarze mogą sprzyjać gromadzeniu tkanki tłuszczowej. |