Jak liczyć białko

 23 lutego 2018, 12:06

Czy ilość białka w mięsie liczy się w postaci surowej czy już po upieczeniu ? Np. Surowa pierś niewielki kawałek 100 g ma około 20 g białka ale w postaci surowej czy po upieczeniu ?

 23 lutego 2018, 12:11

Ilości makroskładników zawsze podawane są przed obróbkę termiczną. Białko powinno się przyjmować w ilości 2-2,2g/kgmc, większe ilości nie przełożą się na szybsze rezultaty. Ilość spożywanych kalorii zawsze dopasowuje się do aktualnej wagi. Stąd co jakiś czas należy dokonywać korekt. W przypadku średniej lub dużej aktywności fizycznej można przyjąć następujący rozkład makroskładników: - węglowodany 50%, - białko 30%, - tłuszcze 20%.

 

Odpowiedz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum BCAA.pl!
Po publikacji odpowiedź będzie zatwierdzana przez moderatora