HAPPY HOURS -20% rabatu na wszystko!    HOUR20    do godziny 16:00

Jaki olej kokosowy

 27 kwietnia 2018, 15:04

Czy warto używać rafinowanego, czy tylko nie rafinowany??

 27 kwietnia 2018, 15:17

Olej kokosowy jest aktualnie bardzo cenionym produktem. Posiada on specyficzny skład i właściwości, dzięki którym zdobył uznanie niemal na całym świecie. W sklepach dostępne są dwa rodzaje oleju kokosowego: olej kokosowy rafinowany (bezbarwny, niemal bezzapachowy) oraz olej tłoczony na zimno (niezielony, nierafinowany, o delikatnym, kokosowym zapachu). Olej tłoczony na zimno ma wyższe właściwości prozdrowotne, ale jest tez droższy. Wracając do Twojego pytania, zdecydowanie bardziej polecam używanie oleju kokosowego nierafinowanego. Ma on więcej składników odżywczych. Produkcja oleju rafinowanego odbywa się w wysokich temperaturach, niejednokrotnie przy udziale chemikaliów i dlatego ten rodzaj oleju jest uboższy w witaminy. Nierafinowany olej kokosowy powinien pięknie pachnieć kokosem, natomiast rafinowany jest bezzapachowy. Nierafinowany w postaci stałej jest biały, a po rozpuszczeniu bezbarwny, natomiast rafinowany jest bezbarwny. Ponadto rafinowany olej pozbawiony jest smaku.

 

Odpowiedz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum BCAA.pl!
Po publikacji odpowiedź będzie zatwierdzana przez moderatora