Jogurt naturalny czy typu greckiego?

 27 kwietnia 2018, 16:32. Zmodyfikowano 27 kwietnia 2018, 16:38

Cześć, jestem na redukcji. Zastanawiam się, czy lepiej spożywać jogurt naturalny zwykły (light to dla mnie ściema, więc takich nie kupuję) czy może typu greckiego (np. Bakoma)?

 27 kwietnia 2018, 16:41

Jogurt naturalny zawiera spore ilości wapnia, jest łatwo przyswajalny, korzystnie wpływa na florę bakteryjna naszego przewodu pokarmowego. Jogurt grecki przebywa dłuższy proces odsączania serwatki, co nadaje mu jego charakteru. Jogurt grecki charakteryzuje się mniejszą zawartością węglowodanów w stosunku do jogurtu naturalnego. W 100g porcji mamy ich 5,1g. Większość jogurtów greckich zawiera średnio 2 razy więcej białka niż jogurty naturalne. Zanim wiec kupisz dany produkt zapoznaj się z jego składem, unikaj takich z dużą zawartością polepszaczy. Tym, co zdecydowanie odróżnia jogurt grecki od naturalnego jest większa zawartość tłuszczu. Dlatego warto spożywać je z umiarem, co nie oznacza oczywiście konieczności ich całkowitej eliminacji z jadłospisu. W porównaniu do jogurtu naturalnego, jogurt grecki zawiera mniej wapnia. Nie należy jednak panikować z tego powodu, ponieważ dobrze zbilansowana dieta powinna dostarczyć nam odpowiedniej ilości tego pierwiastka. Dobrym źródłem wapnia są m.in migdały, sezam, orzechy brazylijskie, siemię lniane, zielonolistne warzywa. Wracając do Twojego pytania, zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie częstsze sięganie po jogurt naturalny, co nie oznacza, ze należy całkowicie rezygnować ze spożycia jogurtu greckiego. Pamiętaj jedynie o zachowaniu umiaru.

 

Odpowiedz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum BCAA.pl!
Po publikacji odpowiedź będzie zatwierdzana przez moderatora