Kalafior
13 marca 2018, 12:17 | |
Czy warto jeść kalafior? Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Jakie zalety są spożywania tego warzywa? Ktos cos wie na ten temat i podzieli sie swoją wiedzą? Z góry dziękuje za pomoc w tej kwesti pozdrawiam! |
13 marca 2018, 13:14 | |
Kalafior jest warzywem, w którym znajdziemy witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, składniki mineralne: potas, magnez, sód, żelazo, mangan, wapń, fosfor, cynk, miedź, fluor, jod, chlor. Zawiera również białko, węglowodany, błonnik, karoteny, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, kwas foliowy. Kalafior jest niskokaloryczny 100 g to tylko 25 kcal. Z pośród licznych zalet tego warzywa koniecznie należy wymienić kilka: kalafior podnosi odporność organizmu, zwalcza wolne rodniki, korzystnie wpływa na pracę wątroby, nerek, usprawnia pracę układu pokarmowego oraz krążenia, wzmacnia serce, zwalcza zaparcia, przeciwdziała starzeniu się organizmu i skóry. |