Kasza jęczmienna

 8 maja 2018, 14:11

A wiec od dawna juz jem ryż i chcialbym zamienic go na kasze jęczmienną. Czy to dobry pomysl? Czy kasza może okazac sie lepsza?

 8 maja 2018, 14:21

Kaszę jęczmienną na tle innych zbóż wyróżnia fakt, że jest najlepszym źródłem błonnika. Na uwagę zasługuje zwłaszcza pewna jego frakcja o nazwie β-glukan. Jest to błonnik rozpuszczalny w wodzie. Po spożyciu, chłonie duże ilości wody i przez to pęcznieje w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu, po nawet niewielkim posiłku, długo odczuwamy sytość. Szczególną zaletą β-glukanów jest ich niebywała zdolność do obniżania stężenia cholesterolu we krwi. Kolejną zaletą β- glukanów jest ich korzystny wpływ na błonę śluzową jelita. Od stanu jelita zależy jednak więcej niż nam się wydaje. To właśnie tu ulokowane jest prawie 70% komórek odpornościowych z całego naszego organizmu. Stan odżywienia jelita wpływa więc w znacznej mierze na zmniejszoną podatność na infekcje i zachorowania. Kasza jęczmienna bogata jest także w różne fitozwiązki, takie jak sterole i tokotrienosterole, które wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Jak widzisz, można spokojnie spożywać zamiennie kaszę jęczmienną oraz ryż. Uważać muszą jedynie osoby będące na diecie bezglutenowej.

 

Odpowiedz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum BCAA.pl!
Po publikacji odpowiedź będzie zatwierdzana przez moderatora