Kasza jęczmienna
8 maja 2018, 14:11 | |
A wiec od dawna juz jem ryż i chcialbym zamienic go na kasze jęczmienną. Czy to dobry pomysl? Czy kasza może okazac sie lepsza? |
8 maja 2018, 14:21 | |
Kaszę jęczmienną na tle innych zbóż wyróżnia fakt, że jest najlepszym źródłem błonnika. Na uwagę zasługuje zwłaszcza pewna jego frakcja o nazwie β-glukan. Jest to błonnik rozpuszczalny w wodzie. Po spożyciu, chłonie duże ilości wody i przez to pęcznieje w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu, po nawet niewielkim posiłku, długo odczuwamy sytość. Szczególną zaletą β-glukanów jest ich niebywała zdolność do obniżania stężenia cholesterolu we krwi. Kolejną zaletą β- glukanów jest ich korzystny wpływ na błonę śluzową jelita. Od stanu jelita zależy jednak więcej niż nam się wydaje. To właśnie tu ulokowane jest prawie 70% komórek odpornościowych z całego naszego organizmu. Stan odżywienia jelita wpływa więc w znacznej mierze na zmniejszoną podatność na infekcje i zachorowania. Kasza jęczmienna bogata jest także w różne fitozwiązki, takie jak sterole i tokotrienosterole, które wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Jak widzisz, można spokojnie spożywać zamiennie kaszę jęczmienną oraz ryż. Uważać muszą jedynie osoby będące na diecie bezglutenowej. |