Kasza KusKus
7 marca 2018, 12:08 | |
Mam pytanko odnośnie kaszy kuskus czy można używac jej jako źródło węglowadanów podczas redukcji? Wiem że może głupie pytanie ale wole sie upewnić więc z góry dziekuje za pomoc. Pozdrawiam! |
7 marca 2018, 13:04 | |
Zacznę od tego, ze to drobna kasza z ziarna pszenicy twardej durum. Wystarczy zalać ją wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Jest łatwo strawna i sycąca, bogata w węglowodany i białko. Nie zawiera jednak błonnika, ma też mniej minerałów i witamin, posiada w swoim składzie żelazo oraz niacynę i tiaminę. W 100g kuskusu jest 13g białka, czyli około półtora raza więcej, niż w kaszy mannie czy płatkach śniadaniowych pszennych i dwa razy więcej, niż w ryżu i kaszy perłowej. IG ugotowanego kuskusu wynosi 65 należy wiec klasyfikować go jako wysoki. Jednak można spowolnić wchłanianie węglowodanów umiejętnie łącząc je w posiłku z białkami i tłuszczami. Nie widzę przeciwwskazań do jedzenia tej kaszy, warto jednak aby pojawiała się w Twoim menu raczej sporadycznie z uwagi na małe wartości odżywcze. Lepsza pod tym względem będzie chociażby kasza gryczana. |