Kefir w diecie
10 maja 2018, 11:34 | |
Witam mam pytanie odnośnie kefiru. A mianowcie czy warto go stosować i włączyć go na stałe na swojej diety? Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam! |
10 maja 2018, 12:05 | |
Kefir jest mlecznym napojem fermentowanym. Kefir jest doskonałym źródłem wapnia, witamin B2, B12, witaminy D, biotyny oraz białka. Dzięki dużej zawartości enzymów oraz bakterii probiotycznych wspomaga procesy trawienne. Zawartość bakterii probiotycznych w przypadająca na porcję niektórych kefirów jest większa niż w ta w jogurcie. Ponadto kefir chroni przed bakteriami chorobotwórczymi wnikającymi za pośrednictwem przewodu pokarmowego, wspomaga procesy regeneracji śluzówki jelita, pozwala zachować właściwą mikroflorę jelitową. Na koniec jeszcze ważna uwaga, unikajmy kefirów, które w swoim składzie mają m. in mleko w proszku czy też konserwanty. Najlepszym kefirem będzie taki, który ma w swoim składzie mleko niepasteryzowane oraz żywe kultury bakterii. |