Ketchup
7 kwietnia 2018, 10:51 | |
Cześc mam pytanie a mianowicie czy używacie ketchupu ? Bardzo go lubię i czy można go dodawać do jedzenia. Z góry dziękuję za odpowiedz. |
7 kwietnia 2018, 11:32 | |
Na rynku dostępnych jest aktualnie wiele ketchupów. Jednak ich skład różni się. W niektórych z nich jest bardzo mała ilość pomidorów, głównym składnikiem zaś jest woda. Największy problem stanowi jednak benzoesan sodu, którego spożywanie w nadmiarze nie jest zalecane. Wśród innych dodatków koniecznie należy wymienić: barwiniki, syrop glukozowo-fruktozowy, acetylowany adypinian diskrobiowy. Tymczasem skład naturalnego ketchupu przedstawia się następująco: koncentrat pomidorowy, ocet, sól kuchenna, ziele angielskie, goździki, cebula i inne naturalne przyprawy. Nie możemy jednak całkowicie demonizować ketchupu, zawiera on bowiem cenny składnik – likopen. Związek ten obficie występuje w przecierach pomidorowych. Jest go tam więcej niż w świeżych pomidorach.. Zatem spożywanie soków czy koncentratów pomidorowych jest bardzo wskazane dla zdrowia. Jedyne o czym powinniśmy pamiętać to czytanie etykiet i wybór ketchupu o jak najkrótszej liście dodatków chemicznych. Dobrym pomysłem, choć czasochłonnym jest wyprodukowanie ketchupu w domu. Wiemy wówczas jakie składniki znajdują się w naszym sosie |