Masło migdałowe a migdały
28 listopada 2017, 15:47 | |
Mam zamiar sam zrobić masło migdałowe. Zastanawiam się jednak jak mam liczyć makroskładniki z tego masła? Są one takie same jak z orzechów? Może różnią sie jakoś i trzeba inaczej to liczyć? Chcę tak zrobic ponieważ bardziej coś takiego mi smakuje. |
28 listopada 2017, 16:39 | |
Jeżeli masz taka możliwość to w zasadzie makroskładniki powinny się zgadzać. Mogą wystąpić jakieś drobne różnice bo gdzieś się wytrącił olej, którego w danym momencie nie zjesz ale są one tak minimalne, że nawet nie odczujesz jego braku albo nadmiaru. Jedz śmiało. |
28 listopada 2017, 16:57 | |
Makroskładniki liczysz na ilość orzechów którą wykorzystasz do zrobienia masła. Z własnego doświadczenia wiem jednak, że robienie masła samemu kończy się po kilku razach na spalonym blenderze i suma sumarum koszta które ponosisz za nowy blender są wyższe, niż kupowałbyś gotowe masło w sklepie, więc zastanów się dobrze czy warto... |