Mięso smażone czy gotowane
23 marca 2018, 16:25 | |
Otóż zastanawiam się czy lepiej przygotowywać swoją pierś kurczaka na parze czy zostać przy smażeniu? Mój posiłek wymaga 30g białka, 45g ww oraz 13g tłuszczu, a 416 kcal zamyka całość. Gotowane na parze 250g ziemniaków da mi węglowodany i trochę białka, za to 100g piersi daje resztę. Brak mi tylko tłuszczu, który uzupełnię tranem czy omega-3. Wydaje mi się to idealnym rozwiązaniem. |
23 marca 2018, 16:54 | |
Moze smazone lepiej smakuje, ale nie jest koniecznie najzdrowsze... jesli jednak zdecydujesz sie na smazenie, zamiast gotowania na parze ( mozna przywyknac do smaku zywnosci gotowanej na parze, poza tym masz bogactwo przypraw i mozesz sprawic ze piers ugotowana na parze bedzie lepsza od tej smazonej) to pamietaj zeby wybrac olej odpowiedni do smazenia. na pewno nie slonecznikowy, nawet oliwa powinna byc spozywana surowa. kokosowy jest dosc szeroko polecany do smazenia. Mozesz tez piec miesa. Ja tluszcz uzupelniam oliwa z oliwek z pierwszego tloczenia (na surowa np. z salata lodowa) |