Płatki owsiane a kukurydziane
27 marca 2018, 12:30 | |
Witam mam do was pytanie . Robiąc omleta (na słodko) zamiast płatków owsianych mogę dodać kukurydziane ? Nie przepadam za owsianymi ;/ Proszę o odpowiedź |
27 marca 2018, 13:26 | |
Owies wyróżnia się na tle innych zbóż. Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na obecność wysokowartościowych białek. Wysoka jest głównie wartość globulin bogatych w lizynę. Płatki owsiane zawierają sporą ilość minerałów oraz witamin, takich jak: potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, mangan, tlenki siarki, tlenki fosforu, cynk, molibden, krzem, bar, jod, kobalt, wit. B1, B2, PP, E,sód oraz błonnik. Płatki owsiane zawierają sporą ilość błonnika rozpuszczalnego, a więc takiego, który obniża poziom złego cholesterolu (LDL). Niestety płatki kukurydziane są jednocześnie bogatym źródłem sodu, dlatego nie są polecane osobom z chorobami nerek, nadciśnieniem czy też niewydolnością krążenia. Do zdecydowanych minusów spożywania płatków kukurydzianych należy także obecność węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, czyli po ich spożyciu szybko podnosi się poziom cukru we krwi i równie szybko spada, powoduje to, że jesteśmy znowu głodni (dla porównania owsianka zapewnia uczucie sytości na dłużej). Jeśli nie przepadasz za owsianką, pomyśl o wyborze innych płatków, które są korzystniejsze dla naszego zdrowia. Mam tu na myśli płatki jęczmienne, które zapobiegają zaparciom, bogate w minerały i witaminy płatki gryczane, płatki żytnie, które zapobiegają powstaniu nowotworów czy też bogate w krzem płatki jaglane. |