Produkty mleczne
26 kwietnia 2018, 12:44 | |
Witam. co sadzicie o produktach mlecznych typu: mleko. serek zairnisty, kefir. Wszystekie te trzy produkty zawieraja tluszcz. Sadzicie ze spozywanie ich nie jest zbyt dobre ? |
26 kwietnia 2018, 13:22 | |
Badania sugerują, ze tłuszcze o dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych podnoszą stężenie cholesterolu we krwi, co w konsekwencji może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Tłuszcz mleczny zawiera 63% nasyconych kwasów tłuszczowych, 34% jednonienasyconych oraz 3% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Spośród nasyconych kwasów tłuszczowych tylko kwasy laurynowy, mirystynowy i palmitynowy podnoszą stężenie złego cholesterolu, jak również stosunek cholesterolu całkowitego do cholesterolu HDL. Oczywiście nie wszystkie nasycone kwasy tłuszczowe sprzyjają rozwojowi miażdżycy, jednak w tłuszczu mlecznym mamy najwięcej kwasu laurynowego, mirystynowego i palmitynowego. Osoby zdrowe mogą wiec śmiało sięgać po takie produkty mleczne, jak: mleko 1,5-2%, półtłusty twaróg, jogurt naturalny, kefir. Od czasu do czasu natomiast można urozmaicać dietę sięgając po tłuste produkty, jak serki wiejskie oraz tłuste sery. |