Rodzaje mąki
11 kwietnia 2018, 11:04 | |
Witam, Chciałbym się dowiedzieć których typów i rodzi mąki mam unikać na redukcji, a których śmiało mogę używać. Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam! |
11 kwietnia 2018, 13:59 | |
Mamy rożne rodzaje maki. Najprościej jest je podzielić na glutenowe i bezglutenowe. Do pierwszej grupy nalezą: 1. Pszenna-jest to mąka najbardziej oczyszczona. Posiada spore ilości skrobi. 3. Orkiszowa-najbardziej odżywcza, posiada mniej glutenu niż pszenna. Jest to źródło błonnika, żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B i PP.5. 4. Jęczmienna-trochę zapomniana, charakteryzuje się mniejsza ilością glutenu niż pszenna. 5. Żytnia-znana głownie jako chlebowa, doskonała do przygotowywania zakwasu. Dzięki zawartości alkaloidów obniża cholesterol i zapobiega miażdżycy. 6. Owsiana-zawiera spore ilości minerałów: żelazo, magnez, cynk, wapń i witamin z grupy B. Maki bezglutenowe: 1. Z prosa – powstaje w wyniku zmielenia nieoczyszczonych ziaren prosa. . 2. Ryżowa-doskonały, bezglutenowy substytut maki pszennej. Posiada jednak dość wysoki IG, bo aż 95, toteż zaleca się stosować ja z umiarem. 3. Gryczana-charakteryzuje się duża zawartością magnezu, potasu i fosforu, a także nieco odpowiedzialnego za odporność organizmu cynku oraz ważnego w procesach krwiotwórczych żelaza 4. Kukurydziana-zawiera pewne ilości witamin A, E .. 5. Ziemniaczana – powstaje poprzez wypłukanie skrobi z świeżych ziemniaków, a następnie osuszenie i czyszczenie uzyskanego krochmalu, dając w efekcie postać sypkiego proszku. IG maki ziemniaczanej jest wysoki i wynosi 90. 6. Z amarantusa –charakteryzuje się dużą ilością błonnika. Zawiera spore ilości minerałów, m.in wapnia, magnezu oraz żelaza 7. Migdałowa-mąka migdałowa jest o wiele bardziej kaloryczna niż pszenna ze względu na zawartość tłuszczy. Zawiera przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi i podnieść tego dobrego. Oprócz tego ma znacznie niższy IG dzięki czemu nie podnosi szybko poziomu cukru we krwi. 8. Mąka kokosowa-zawiera więcej białka niż mąka pszenna oraz spore ilości błonnika. |