Ryby
7 kwietnia 2018, 14:07 | |
Po okresie redukcji powoli zaczynam szykować się do budowania masy. Do tej pory w mojej diecie korzystałem z takich mięs jak pierś z indyka, wołowina oraz ryby - tuńczyk, łosoś, mintaj. Zdecydowanie lepiej jednak smakują mi ryby i stąd moje pytanie - czy są to źródła białka, które są tak samo wartościowe jak mięso drobiowe lub wołowina? Czy mogę oprzeć swoją dietę na w/w rybach? Zdaję sobie sprawę, że dobrze jest jeść urozmaicone produkty, jednak próbowałem już przyrządzać indyka/kurczaka na wszelakie sposoby i za każdym razem jedząc taki posiłek w ciągu dnia czuję lekką niechęć. |
7 kwietnia 2018, 14:14 | |
Ryby to perfekcyjne źródło białka. Dostarczają nam wszystkich niezędnych egzogennych aminokwasów (czyli takich, których organizm nie potrafi sam wytworzyć). Poza tym ryby, szczególnie tłuste to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i Omega-3, które wspierają pracę serca i układu krążenia. Ponadto wiele ryb zawiera dużo jodu, którego współczesnie nam brakuje. Samo zdrowie ! |