Semolina

 5 maja 2018, 10:33

Na półce w sklepie z "zdrową żywnością" znanazłem makaron z semoliny przenicznej,zarówno ciemna jak i zwykłe białe. Co myślicie ?

 5 maja 2018, 10:39

Mąka z pszenicy durum, zwana semoliną ma więcej białek, tłuszczów, witamin i składników mineralnych niż inne mąki. Mówiąc o właściwościach i wartości odżywczej mąki durum należy wspomnieć także o niskim IG. Jego wartość jest zależna od czasu gotowania. W przypadku, gdy makaron z pszenicy durum jest gotowany przez 20 min, jego IG wynosi ponad 55, natomiast jeśli jest gotowany 12 minut, wartość IG jest niższa od wartości 35. Pszenica durum jest bogatym źródłem luteiny będącej naturalnym barwnikiem stanowiącym odżywcze wsparcie przede wszystkim dla oczu, ale także dla skóry. Więc wracając do Twoje pytania jak najbardziej jestem na tak!

 

Odpowiedz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum BCAA.pl!
Po publikacji odpowiedź będzie zatwierdzana przez moderatora