Serek homogenizowany

 26 kwietnia 2018, 16:07

Witam. Czy spożywanie serków homogenizowanych na masie może jakoś zaszkodzić ? Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam!

 26 kwietnia 2018, 16:30

Serki homogenizowane zalicza się w wersji wyjściowej do twarogów, czyli serów kwasowo-podpuszczkowych. Na następnym etapie produkcji, miesza się je ze śmietanka i dodatkami smakowymi. Całość poddaje się homogenizacji, czyli procesowi, który pozwala uzyskać jednolita mieszaninę. Na polkach sklepowych, wśród wielu innych, możemy znaleźć serki homogenizowane naturalne. I te właśnie powinniśmy kupować w pierwszej kolejności, jeśli decydujemy się na taki produkt. W ich składzie znajdziemy: twaróg, śmietankę albo mleko, kultury bakterii oraz podpuszczkę. Uważać trzeba na serki homogenizowane smakowe, które słodzone cukrem albo syropem glukozowo-fruktozowym. Innym dodatkiem to takich produktów są owoce. Jednak, po pierwsze owoców w takiej mieszance jest niewiele. Po drugie są one bardzo silnie przetworzone i zachowują niewielka wartość odżywczą. Podsumowując, możesz włączyć serki homogenizowane do diety. Pamiętaj jednak, aby wybierać te naturalne z jak najkrótsza lista składników. Radzę także sięgać po tego typu produkty raczej sporadycznie.

 

Odpowiedz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum BCAA.pl!
Po publikacji odpowiedź będzie zatwierdzana przez moderatora