Serek homogenizowany
26 kwietnia 2018, 16:07 | |
Witam. Czy spożywanie serków homogenizowanych na masie może jakoś zaszkodzić ? Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam! |
26 kwietnia 2018, 16:30 | |
Serki homogenizowane zalicza się w wersji wyjściowej do twarogów, czyli serów kwasowo-podpuszczkowych. Na następnym etapie produkcji, miesza się je ze śmietanka i dodatkami smakowymi. Całość poddaje się homogenizacji, czyli procesowi, który pozwala uzyskać jednolita mieszaninę. Na polkach sklepowych, wśród wielu innych, możemy znaleźć serki homogenizowane naturalne. I te właśnie powinniśmy kupować w pierwszej kolejności, jeśli decydujemy się na taki produkt. W ich składzie znajdziemy: twaróg, śmietankę albo mleko, kultury bakterii oraz podpuszczkę. Uważać trzeba na serki homogenizowane smakowe, które słodzone cukrem albo syropem glukozowo-fruktozowym. Innym dodatkiem to takich produktów są owoce. Jednak, po pierwsze owoców w takiej mieszance jest niewiele. Po drugie są one bardzo silnie przetworzone i zachowują niewielka wartość odżywczą. Podsumowując, możesz włączyć serki homogenizowane do diety. Pamiętaj jednak, aby wybierać te naturalne z jak najkrótsza lista składników. Radzę także sięgać po tego typu produkty raczej sporadycznie. |