Słodziki a insulina

 14 maja 2018, 16:35

Hej. Mam takie pytanko dotyczące słodzików. No bo stewia i erytrol to niby zdrowe słodziki, indeks glikemiczny niby 0 wiec nie podnosci cuku we krwi itd, ale co z faktem że podobno mózg odbiera słodki smak, jako, że idzie jedzonko i wyrzuca insuline a tu jedzonka nie ma i co? po dłuższym czasie takiego czegoś można mieć problemy ze zdrowiem jak i waga... co o tym sadzicie? Jak to jest z tym że mozg reaguje tylko i wylacznie na slodki smak i wtedy w ramach przygotowania wyrzuca inse?

 14 maja 2018, 16:42

Witaj. Zgadza się, panuję takie założenie, że wszystko co jest chociaż odrobinę słodkie stymuluje naszą trzustkę do wyrzutu insuliny. Co do tego nie ma pewności, badania nie są jednoznaczne. Zwłaszcza w przypadku stewii. Rzekomo to glikozydy, które niewątpliwie stewia zawiera, wpływają na wyrzut insuliny. Jednak badania nie były do końca przeprowadzone tak jak trzeba, więc dalej ciężko stwierdzić. Inne znowu wykazują, że stewia ma właściwości obniżające poziom insuliny, jak i cukru we krwi. Co do rzetelności badań - nie mam pojęcia. Do tego istnieje indeks glikemiczny ( o którym wspomniałeś), jednak nie kierowałbym się nim do końca, gdyż również istnieje indeks, tyle, że insulinowy (np. wiele produktów białkowych, mimo indeksu glikemicznego = 0, mają dość wysoki indeks insulinowy). Jednak co do stewii - dotychczas nie spotkałem się z indeksem insulinowym tego produktu. Tak więc, mógłbym zadać to samo pytanie, odnośnie stewie. Jest to naturalny słodzik i w porównaniu do aspartamu, którego wpływ na wyrzut insuliny jest poparty wieloma badaniami, tak tutaj ciężko jest jednoznacznie stwierdzić, gdyż wiele badań wyklucza się wzajemnie. Sam śledzę temat. Wiem, że nie takiej odpowiedzi oczekiwałaś ale niestety, na daną chwilę tyle mi wiadomo. Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłem.

 

Odpowiedz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum BCAA.pl!
Po publikacji odpowiedź będzie zatwierdzana przez moderatora