Wafle ryżowe

 15 maja 2018, 11:07

Witam czy wspomniane wyżej wafle ryżowe to dobry zamiennik węglowodanów bo chodzi oto ze w pracy nie mam za bardzo jak spożywać ciepłego posiłku a wiadomo jak to smakuje na zimno kurczak ryż i ziemniaki będę wdzięczny za udzielenie mi odpowiedzi pzdr

 15 maja 2018, 12:02

Wafle ryżowe średnio zawierają 380-400 kcal na 100g. Przy czym waga pojedynczej sztuki jest relatywnie mała, ok. dziesięcio gramowy wafel dostarcza nam 38-40 kcal. Kaloryczność wafli ryżowych jest więc niewielka. Należy jednak zaznaczyć, że IG wafli ryżowych wynosi 85. Wafle są przede wszystkim źródłem skrobi – węglowodanów złożonych. Do podstawowych walorów wafli ryżowych należą: trwałość oraz mobilność. Nie dość, że nie starzeją się tak szybko jak przykładowo chleb to jeszcze można je zabrać ze sobą praktycznie wszędzie. Dodatkowym atutem jest to, że nie są wzbogacone niektórymi dodatkami powszechnie stosowanymi obecnie w branży spożywczej. Mam tu na myśli rafinowane cukry prosty lub też uwodornione tłuszcze. Produkt ten często zostaje wybierany przez sportowców jako źródło węglowodanów oraz sodu (wafle z dodatkiem soli morskiej). Wafle ryżowe są produktem przetworzonym, co powoduje straty niektórych witamin i aminokwasów oraz sprzyja powstawaniu niezdrowego akrylamidu. Zdecydowanie lepszym wyborem byłby tutaj ryż

 

Odpowiedz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum BCAA.pl!
Po publikacji odpowiedź będzie zatwierdzana przez moderatora