Waga przed czy po obróbce?

 5 października 2017, 22:37

Do tej pory warzyłem wszystko przed obróbką termiczna(smażenie, pieczenie, gotowanie). Ostatnio jednak słyszę, że sporo osób warzy jedzenie juz po przyrządzeniu.

Jakie to ma znaczenie? Czy w ogóle ma jakieś? Co byście rekomendowali?

 6 października 2017, 16:44

Zawsze wszystko ważymy przed obróbką termiczną, są produkty które tracą wodę podczas obróbki (np. mięso), a są takie które będą wagę zwiększały własnie przez wchłanianie wody (np. ryż) więc każdy produkt ważymy i liczymy przed obróbką termiczną.

Wartości odżywcze większości produktów producenci podają przed obróbką :).

 

Odpowiedz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum BCAA.pl!
Po publikacji odpowiedź będzie zatwierdzana przez moderatora