Warzywa gotowanie

 10 maja 2018, 15:13

Czy trzeba gotowac warzywa ktore dodajemy do obiadu czy nie? Czy może nawet lepiej jak nie gotuje warzyw bo nietracą swoich witamin ?

 10 maja 2018, 15:16

Prawidłowe gotowanie świeżych warzyw powoduje uwolnienie z nich niektórych składników odżywczych oraz przekształcenie ich w taki sposób, aby były łatwiej przyswajalne dla organizmu.  Gotując nieobrane warzywa należy pamiętać o ich wcześniejszym, dokładnym umyciu. Staraj się nie kroić warzyw do gotowania a jeśli to robisz to krój na duże kostki. Dzięki temu, powierzchnia przez którą warzywa tracą składniki odżywcze podczas gotowania będzie mniejsza. Używaj jak najmniejszej ilości wody do gotowania. Witaminy z warzyw wypłukiwane są do wody i kończą w zlewie zamiast w naszym organizmie. Woda z gotowanych warzyw często ma więcej witamin, niż ugotowane już warzywa.  Nie gotuj warzyw dłużej niż potrzeba. Część witamin rozpuszcza się w wysokich temperaturach. Jeśli odgrzewasz warzywa to odgrzewaj je jak najkrócej, aby zapobiec dalszej utracie witamin. Najgorszą metodą przyrządzania warzyw jest ich smażenie. Smażone warzywa są niezwykle szkodliwe dla zdrowie, ponieważ pochłaniają ogromne ilości tłuszczów, są trudne do strawienia i zostawiają dużą ilość nieprzyswajalnych składników we krwi. Najlepszą metodą gotowania warzyw jest gotowanie ich w jak najmniejszej ilości wody oraz w jak najkrótszym czasie.

 

Odpowiedz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum BCAA.pl!
Po publikacji odpowiedź będzie zatwierdzana przez moderatora