Wędzonki
21 sierpnia 2018, 11:45 | |
Moje pytanko dotyczy mięsa wędzonego a mianowicie jakie są wasze opinie na jego temat? można je spozywac w diecie? z góry dziękuje za odpowiedź! |
21 sierpnia 2018, 11:53 | |
Zacznijmy od tego, ze wędzenie to najstarsza forma konserwacji polegająca na suszeniu mięsa. Dym do wędzenia najczęściej pochodzi z drzew liściastych: buka, lipy, olchy, klonu, dębu, jałowca lub tez owocowych: jabłoni, gruszy, śliwy. To właśnie rodzaj drzewa nadaje mięsu charakterystyczne walory smakowe. Współcześnie dietetycy maja sporo zastrzeżeń do tej metody. Głównym winowajca jest tu benzopiren, który wchodzi w skład grupy wielopierścieniowych węglowodanów aromatycznych (WWA). Odkładają się one na produktach wędzonych podczas spalania drewna. Dlatego tez znajdują się na liście Międzynarodowej Organizacji Zapobiegania Rakowi w grupie związków chemicznych powodujących największe zagrożenie, jeśli chodzi o kancerogennych. WWA nie wykazują działania natychmiastowego, ale kumulują się w organizmie przez lata. Zatem częste spożywanie wędzonek może popływać niekorzystnie na nasze zdrowie. |