Wędzonki

 21 sierpnia 2018, 11:45

Moje pytanko dotyczy mięsa wędzonego a mianowicie jakie są wasze opinie na jego temat? można je spozywac w diecie? z góry dziękuje za odpowiedź!

 21 sierpnia 2018, 11:53

Zacznijmy od tego, ze wędzenie to najstarsza forma konserwacji polegająca na suszeniu mięsa. Dym do wędzenia najczęściej pochodzi z drzew liściastych: buka, lipy, olchy, klonu, dębu, jałowca lub tez owocowych: jabłoni, gruszy, śliwy. To właśnie rodzaj drzewa nadaje mięsu charakterystyczne walory smakowe. Współcześnie dietetycy maja sporo zastrzeżeń do tej metody. Głównym winowajca jest tu benzopiren, który wchodzi w skład grupy wielopierścieniowych węglowodanów aromatycznych (WWA). Odkładają się one na produktach wędzonych podczas spalania drewna. Dlatego tez znajdują się na liście Międzynarodowej Organizacji Zapobiegania Rakowi w grupie związków chemicznych powodujących największe zagrożenie, jeśli chodzi o kancerogennych. WWA nie wykazują działania natychmiastowego, ale kumulują się w organizmie przez lata. Zatem częste spożywanie wędzonek może popływać niekorzystnie na nasze zdrowie.

 

Odpowiedz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum BCAA.pl!
Po publikacji odpowiedź będzie zatwierdzana przez moderatora