Żurawina
19 lutego 2018, 13:02 | |
Żurawina jest bogata w witaminę C i posiada też wiele właściwości prozdrowotnych, cennych przy diecie w teningu siłowym.Ale czytałem również,że przyczynia się do powstawania kamieni nerkowych przez zawartość szczawianów.Prosiłbym o odpowiedź i opinię-Czy warto ją stosować w diecie czy lepiej zastąpić ją czymś innym?Z góry dziękuję za odpowiedź |
19 lutego 2018, 13:19 | |
Żurawina była od dawna stosowana do leczenia zapaleń dróg moczowych, kamicy nerkowej i jako środek wzmacniający odporność organizmu. Związki roślinne zawarte w żurawinie zmniejszają przyczepność bakterii E Coli do nabłonka dróg moczowych. Ogranicza się wtedy namnażanie tych bakterii, nie naruszając przy tym pożytecznej flory bakteryjnej jelit. Warto dodać, że owoc ten nie powoduje zakwaszenia moczu lecz alkalizując go nie stwarza zagrożenia dla osób z kamicą moczową. Posiada duże ilości witaminy C i z tego powodu sok z żurawiny polecany jest przy przeziębieniach.. Spożywanie soku z żurawiny należy jednak skonsultować z lekarzem, gdyż przy bardzo wysokim stężeniu szczawianów w moczu może okazać się on niewskazany. |