Rabat na odżywki ❗ -15%    Kod: WYCINKA15  

Pozostań fit na Święta: Kapusta z grochem i grzybami oraz kompot z suszu

Pozostań fit na Święta: Kapusta z grochem i grzybami oraz kompot z suszu

Dzisiaj pora na dwa kolejne klasyki wigilijnej kolacji: kapustę z grochem i grzybami oraz niezbędny na świątecznym stole kompot z suszu. Zatem zaczynamy!

Kapusta z grochem i grzybami

Kolejny klasyk w Wigilijnym menu. Choć patrząc na skład wcale nie aż tak szkodliwy, bardzo często jest głównym oskarżonym za nasze złe samopoczucie po kilku ''aktywnych'' godzinach przy stole. Większość z nas mimo tego co roku wpada dokładnie w tę samą pułapkę – bo jak odmówić sobie takich pyszności... Poniżej równie obłędna wersja kapusty z grochem i grzybami, którą w umiarze nawet podczas restrykcyjnej diety moglibyśmy jeść na co dzień.

Składniki:

  • 500g kapusty kiszonej
  • 240g grochu
  • 100g cebuli
  • 40g grzybów suszonych
  • Olej kokosowy rafinowany (nie nadaje smaku ani aromatu kokosa), np. Real Pharm Coconut Oil Refined 1000g
  • Sól himalajska
  • Kminek mielony
  • Pieprz

Przygotowanie:

Opłucz groch na sitku i mocz przez 12 godzin. Odcedź, zalej wodą (ok 2cm powyżej powierzchni grochu) i gotuj ok. 30 minut. Grzyby namocz przez dwie godziny, następnie dolej pół litra wody i gotuj przez 30 minut. Odcedź, jednak pozostaw wodę, której użyjesz później do gotowania kapusty. Na oleju kokosowym podsmaż drobno poszatkowaną cebulkę, a następnie dodaj pokrojone w kostkę grzyby i zostaw na małym ogniu jeszcze na pięć minut. Po dodaniu do garnka przykryj i duś przez 30 minut. Następnie wrzuć groch, grzyby oraz kminek i gotuj jeszcze przez 15 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Olej kokosowy możesz zastąpić także masłem klarowanym, czy też olejem roślinnym (np. rzepakowym).

Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut

Kompot z suszu

Wigilijne menu nie może obyć się bez wspaniałego tradycyjnego kompotu. Po wyeliminowaniu cukru z jego receptury okazuje się, że z czystym sumieniem możemy raczyć się nim podczas kolacji świątecznej.

Składniki:

  • 200g pomarańczy
  • 80g cytryny
  • 30g suszonych jabłek
  • 15g suszonych moreli
  • 15g suszonych fig
  • Łyżka cynamonu
  • Goździki
  • Opcjonalnie: sproszkowane owoce z dodatkiem witamin, minerałów oraz miksów herbaty BioTech USA Reds 150g.

Przygotowanie:

Suszone owoce opłucz, zalej wodą i odstaw na ok. 4 godziny. Pokrojoną w plastry pomarańczę i cytrynę dodaj do napęczniałych owoców, wrzuć cynamon i goździki. Gotuj przez 25 minut na małym ogniu, zwracając uwagę na to by owoce się nie rozpadły. Następnie odczekaj do uzyskania niższej temperatury i przelej do szklanego dzbanka.

Bardzo ciekawym pomysłem jest dodanie koncentratu owocowego BioTech USA Reds, który zwiększy wartość odżywczą nie zmieniając przy tym smaku kompotu (dostępny jest w wersji naturalnej). Jeśli decydujesz się na jego dodatek, pamiętaj aby wymieszać go wcześniej w samej wodzie, tak aby nie doprowadzić do uszkodzenia ugotowanych owoców.

Osoby preferujące nieco słodsze smaki mogą klasyczny cukier zastąpić również słodzikami, np. Ecolin Ksylitol Plus.

Czas przygotowania: 40 minut

Już jutro zapraszamy na kolejną porcję przepisów!

Środa, 20 grudnia 2017

Ocena artykułu:

Ilość ocen: 2, średnia 5.

Zaloguj się, aby ocenić.

Mogą Cię zainteresować

Pozostań fit na Święta: Orkiszowe pierogi, śledzie i sałatka z tuńczykiem

Pozostań fit na Święta: Orkiszowe pierogi, śledzie i sałatka z tuńczykiem

Pyszne świąteczne pierogi, śledzie bez których wiele osób sobie nie wyobraża wigilijnej kolacji, czy też sałatka to kolejne nasze propozycje. Poza sztandarowymi potrawami prezentowanymi we wcześniejszych odsłonach pora na delikatniejszą odmianę.

Pozostań fit na Święta: Pieczony karp i ryba po grecku

Pozostań fit na Święta: Pieczony karp i ryba po grecku

Pora na absolutne królowe wigilijnej kolacji - ryby. Choć w naszych domach karp najczęściej jest smażony, warto poznać inny sposób pozwalający zachować nie tylko większą wartość odżywczą, ale również nadać nowy wymiar oryginalności.

Pozostań fit na Święta: Barszcz czerwony i grzybowa zupa krem

Pozostań fit na Święta: Barszcz czerwony i grzybowa zupa krem

Święta kojarzą się z uczuciem ciężkości, szczególnie po wigilijnej kolacji, gdzie zazwyczaj próbujemy wszystkie z 12 potraw. A jakby tak klasykę trochę unowocześnić i nadać nowy wymiar dobrze znanym daniom? Zaczynamy odliczanie do 12! Codziennie nowa dawka świątecznych przepisów!

Porównanie odżywek białkowych WPI - test cen

Porównanie odżywek białkowych WPI - test cen

Znaczną częścią na rynku suplementów diety stanowią odżywki białkowe. Przy tak szerokiej gamie dostępnych produktów, często przed wyborem odpowiedniej dla nas, najpierw dokonujemy porównania cen. Dziś specjalnie dla Was postanowiliśmy porównać...

Napisz pierwszy komentarz!

  • Wygraj bon BCAA.pl o wartości 100 zł!

    Co miesiąc losowanie kolejnej nagrody. Zapoznaj się z warunkami!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum BCAA.pl!