Pozostań fit na Święta: Pieczony karp i ryba po grecku

Pozostań fit na Święta: Pieczony karp i ryba po grecku

Prezentujemy kolejne przepisy z serii: "Pozostań fit na Święta". Dzisiejszym tematem przewodnim są ryby, które stanowią podstawę każdej kolacji wigilijnej.

Koniecznie sprawdźcie, jakie mamy dla Was podpowiedzi.

Karp pieczony

Jedni go lubią, inni mniej, lecz jedno jest pewne – większość z nas nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia! Zamiast wersji z panierką ochoczo wsiąkającą tłuszcz z patelni, postawiliśmy na równie smaczną, ale znacznie lżejszą rybkę z piekarnika!

Składniki:

Przygotowanie:

Karpia dokładnie umyj i osusz. Skropl sokiem z połowy cytryny i posyp ziołami oraz solą. Odstaw na 60 minut do lodówki.

Pokrój marchew, białą część pora i natkę pietruszki. W zależności od upodobań możesz również dodać ziemniaki lub inne warzyw. Nadziewaj rybę warzywami i ułóż na folii aluminiowej spryskanej oliwą z oliwek i wyłożonej plasterkami drugiej połówki cytryny. Jeśli warzyw zostanie Ci więcej, możesz je również położyć na folii aluminiowej. Polej rybę roztopionym masłem i zawiń, a następnie włóż do piekarnika. Piecz około 60 minut.

Czas przygotowania: 2 godziny 30 minut (włącznie z czasem pieczenia).

Ryba po grecku

Niby z Grecji, ale tak naprawdę niewiele ma z nią wspólnego. To właśnie w naszym kraju ten sposób podawania ryb stał się tradycją i potrawą goszczącą na większości stołów zaraz po najważniejszej pierwszej gwiazdce w roku. 

Składniki:

  • 1kg filetów z dorsza,
  • 400g marchwi,
  • 300g pora,
  • 150g pietruszki (korzeń),
  • 1kg pomidorów krojonych,
  • 350g selera (korzeń),
  • Cebula,
  • Niskokaloryczny ketchup, np. OstroVit Zero Calories Sauce (nada intensywniejszą barwę i ciekawszy smak),
  • Ziele angielskie,
  • Liście laurowe.

Przygotowanie:

Rybę pokrój w kostki i podsmaż na patelni teflonowej wykorzystując do tego celu specjalne oleje do smażenia. Na drugiej patelni smaż cebulę i por. Osoby bardziej zaawansowane kulinarnie mogą uniknąć smażenia decydując się na przygotowanie ryby na parze, co dodatkowo poprawi strawność potrawy.

Wszystkie poza pomidorami warzywa zetrzyj na grubych oczkach tarki, wrzuć na patelnię z cebulą i duś. Przypraw wedle uznania, a następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę pomidory.

Na koniec dorzuć ziele angielskie i liście laurowe oraz ketchup, po czym pod przykryciem duś jeszcze 20 minut. Do naczynia wykładaj naprzemiennie rybę i warzywa.

Czas przygotowania: 45 minut

Pamiętajcie, kolejny dzień to kolejna porcja przepisów!

Wtorek, 19 grudnia 2017

Ocena artykułu:

Ilość ocen: 2, średnia 5.

Zaloguj się, aby ocenić.

Mogą Cię zainteresować

Pozostań fit na Święta: Kapusta z grochem i grzybami oraz kompot z suszu

Dzisiaj prezentujemy kolejne przepisy, tym razem na klasyczną kapustę z grochem, jak również kompot w nieco innym wydaniu. Być może i Was zainspirujemy do zmian i wprowadzenia pewnych innowacji w świątecznej kuchni.

Pozostań fit na Święta: Barszcz czerwony i grzybowa zupa krem

Święta kojarzą się z uczuciem ciężkości, szczególnie po wigilijnej kolacji, gdzie zazwyczaj próbujemy wszystkie z 12 potraw. A jakby tak klasykę trochę unowocześnić i nadać nowy wymiar dobrze znanym daniom? Zaczynamy odliczanie do 12! Codziennie nowa dawka świątecznych przepisów!

Pozostań fit na Święta: Orkiszowe pierogi, śledzie i sałatka z tuńczykiem

Pyszne świąteczne pierogi, śledzie bez których wiele osób sobie nie wyobraża wigilijnej kolacji, czy też sałatka to kolejne nasze propozycje. Poza sztandarowymi potrawami prezentowanymi we wcześniejszych odsłonach pora na delikatniejszą odmianę.

Pozostań fit na Święta: Pierniczki, kluski z makiem, ciasto kokosowe z kaszą jaglaną

Nasze 12 pomysłów na wigilijne dania kończymy przepisami na słodko. Pyszne pierniczki, ciekawa odsłona klusek z makiem, a może fit ciasto? Koniecznie sprawdźcie co dla Was przygotowaliśmy i cieszcie się pysznym smakiem przygotowanych potraw.

Napisz pierwszy komentarz!

  • Wygraj bon BCAA.pl o wartości 100 zł!

    Co miesiąc losowanie kolejnej nagrody. Zapoznaj się z warunkami!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum BCAA.pl!