Zostało: Happy Hours! -18% od 119 ZŁ! Kod: HOUR18  

Pozostań fit na Święta: Barszcz czerwony i grzybowa zupa krem

Pozostań fit na Święta: Barszcz czerwony i grzybowa zupa krem

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Wszyscy z utęsknieniem wyglądamy magicznych chwil z bliskimi, kiedy to przez dłuższy moment możemy zawiesić wzrok na urokliwie błyskających światełkach rozwieszonych na pachnącej lasem choince i posiedzieć przy grających gdzieś w oddali wspaniałych kolędach i... zagłuszającym je burczeniem i bulgotaniem w brzuchu. Za tymi ostatnimi tęsknimy z pewnością zdecydowanie najmniej, jednak trzeba otwarcie przyznać, że jest to tak samo nieodłączny element Świąt jak opłatek i pasterka.

Przy odrobinie chęci i kreatywności, możemy jednak bardzo mocno ograniczyć, a nawet wyeliminować problemy ze strony układu pokarmowego wywołane przejedzeniem i szeroką gamą różnego rodzaju ciężkostrawnych pyszności na Wigilijnym stole. Owsianka z odżywką białkową, jajecznica i kurczak z ryżem pośród 12 potraw? Nie tym razem!

Pora na listę dań, które nie tylko w żaden sposób nie będą kolidowały z Waszym planem diety, ale także zachwycą gości swoim niepowtarzalnym smakiem.

Już od dziś zaczynamy odliczanie potraw wigilijnych, codziennie publikując przepisy na wybrane dania. A może i któreś z nich zagości na Waszym świątecznym stole?

Dzisiaj prezentujemy 2 przepisy na tradycyjne zupy, bez których zdecydowana większość z nas nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej.

Barszcz czerwony

W większości domów właśnie to danie rozpoczyna Wigilijną ucztę – nie mogło go zatem zabraknąć i w naszej liście! Ma ono szczególne znaczenie także ze względu na przyczynianie się buraków do rozwoju późniejszej "pompy mięśniowej".

Składniki:

  • 500g buraków
  • 60g selera (korzeń)
  • 50g pietruszki (korzeń)
  • 50g marchwi
  • Dwie łyżki oleju kokosowego
  • Dwie łyżki soku z cytryny

Intenson BIO VIRGIN Olej kokosowy nierafinowany Intenson olej kokosowy

Przygotowanie:

Ugotuj bulion warzywny. Dodaj do niego buraki, zakwaś sokiem z cytryny i gotuj ok. dwie godziny. Odcedź barszcz i dopraw do smaku. Całość dopełnij olejem kokosowym - jego dodatek pozwoli wzbogacić smak i nadać tłustą konsystencję imitującą mięso, a dodatek wysokokalorycznej śmietany okaże się zbędny.

Możesz również wzmocnić aromat buraków owijając je wcześniej w folię aluminiową i wsadzając do rozgrzanego piekarnika na ok. 30minut przed późniejszym gotowaniem. Wtedy ich smak będzie jeszcze lepiej wyczuwalny.

Czas przygotowania: 15 minut (+ czas gotowania)

Grzybowa zupa krem

Aromatyczna zupa grzybowa bez wątpienia jest potrawą, której zapach szczególnie kojarzy nam się z obdarowywaniem prezentami, śpiewaniem kolęd i Kevinem, który jak co roku został w domu sam...

Składniki:

  • 500g grzybów
  • 250ml mleka o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 200g włoskich warzyw na patelnię
  • 140g pora
  • 100g makaronu białkowego
  • Łyżka natki pietruszki
  • Dwa ząbki czosnku
  • Olej do smażenia w formie sprayu
  • Bazylia
  • Łyżeczka sosu sojowego

7Nutrition Cooking Spray 7Nutrition Olej rzepakowy w sprayu

Przygotowanie:

W garnku podsmaż pora. Następnie dodaj warzywa na patelnię oraz pokrojone grzyby.
Zalej taką ilością wody, by przykryła zawartość garnka. Przypraw i gotuj przez 30 minut.
Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj razem z mlekiem. Gotuj jeszcze przez 5 minut, a następnie zmiksuj wszystko blenderem na krem. Ugotuj makaron i podawaj z zupą.
Posiekaną pietruszką dekoruj krem przelany już do miseczek.

Czas przygotowania: 30 minut

Mamy nadzieję, że prezentowane przepisy zyskają szerokie grono zwolenników. Choć to klasyczne dania wigilijne, to ich odsłona nieco różni się od typowych dań, bardzo często przepełnionych nadmiarem wysokokalorycznych składników.

Już jutro kolejna porcja przepisów - zapraszamy!

✒️Artykuł został oryginalnie opublikowany dn. 22.12.2022 r. i zaktualizowany dn. 21.12.2023

Czwartek, 21 grudnia 2023

Ocena artykułu:

Ilość ocen: 3, średnia 5.

Zaloguj się, aby ocenić.

Mogą Cię zainteresować

Pozostań fit na Święta: Pieczony karp i ryba po grecku

Pozostań fit na Święta: Pieczony karp i ryba po grecku

Pora na absolutne królowe wigilijnej kolacji - ryby. Choć w naszych domach karp najczęściej jest smażony, warto poznać inny sposób pozwalający zachować nie tylko większą wartość odżywczą, ale również nadać nowy wymiar oryginalności.

Pozostań fit na Święta: Kapusta z grochem i grzybami oraz kompot z suszu

Pozostań fit na Święta: Kapusta z grochem i grzybami oraz kompot z suszu

Dzisiaj prezentujemy kolejne przepisy, tym razem na klasyczną kapustę z grochem, jak również kompot w nieco innym wydaniu. Być może i Was zainspirujemy do zmian i wprowadzenia pewnych innowacji w świątecznej kuchni.

Pozostań fit na Święta: Orkiszowe pierogi, śledzie i sałatka z tuńczykiem

Pozostań fit na Święta: Orkiszowe pierogi, śledzie i sałatka z tuńczykiem

Pyszne świąteczne pierogi, śledzie bez których wiele osób sobie nie wyobraża wigilijnej kolacji, czy też sałatka to kolejne nasze propozycje. Poza sztandarowymi potrawami prezentowanymi we wcześniejszych odsłonach pora na delikatniejszą odmianę.

Porównanie odżywek białkowych WPI - test cen

Porównanie odżywek białkowych WPI - test cen

Znaczną częścią na rynku suplementów diety stanowią odżywki białkowe. Przy tak szerokiej gamie dostępnych produktów, często przed wyborem odpowiedniej dla nas, najpierw dokonujemy porównania cen. Dziś specjalnie dla Was postanowiliśmy porównać...

Napisz pierwszy komentarz!

  • Wygraj bon BCAA.pl o wartości 100 zł!

    Co miesiąc losowanie kolejnej nagrody. Zapoznaj się z warunkami!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum BCAA.pl!