Tłuszcze MCT to bez wątpienia coś, o czym znaczna część z Was słyszy i czyta po raz pierwszy. Kiedy natomiast przytoczymy jeden z ''topowych'' produktów spożywczych ostatnich kilkunastu miesięcy jakim jest olej kokosowy, nagle światełko w tunelu się rozjaśnia – to właśnie dzięki zawartości MCT wyrób ten cieszy się tak ogromną popularnością. Czy kwasy tłuszczowe MCT rzeczywiście postrzegać możemy jako wielkie odkrycie, a ich obecność w diecie niesie za sobą większe korzyści dla naszego zdrowia i kompozycji ciała?

Medium Chain Triglicerydes, czyli tak zwane MCT to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Oznacza to, że w swoim łańcuchu węglowym posiadają od 6 do 10 atomów węgla, co świadczy o szybkim tempie ich absorpcji – im dłuższy łańcuch węglowy, tym bardziej rozłożone w czasie jest trawienie danego kwasu tłuszczowego.

Różnicą w kwestii przyswajania MCT jest przede wszystkim ich wchłanianie niemal bezpośrednio z przewodu pokarmowego, gdzie transportowane przez żyłę wrotną do wątroby mogą być wykorzystywane jako substrat energetyczny. Nie wymagają zatem obecności enzymów trawiennych jak żółć i lipaza, jak ma to miejsce w przypadku innego rodzaju kwasów tłuszczowych.

MCT w podczas redukcji tkanki tłuszczowej

Podczas stosowania redukcyjnych diet o niskiej bądź zerowej podaży węglowodanów, właściwością kwasów tłuszczowych MCT przemawiającą za włączeniem ich do diety jest wpływ na zwiększenie produkcji ciał ketonowych. Dzięki nim organizm w znacznie mniejszym stopniu wykorzystywał będzie aminokwasy z tkanki mięśniowej do pozyskania energii, a szybsze wejście w ketozę zapewni lepsze samopoczucie, nawet na niskich kaloriach.

Kolejną z zalet oleju MCT jest zwiększenie wykorzystywania kalorii, poprzez nasilanie procesów termogenezy. Sama zmiana jednego ze źródeł tłuszczu w diecie na te o średnich łańcuchach może zatem pogłębić deficyt kaloryczny podczas redukcji – dostarczamy tyle samo, ale spalamy więcej. Tłuszcze MCT redukują uczucie głodu i zmniejszają łaknienie, co bez wątpienia również jest bardzo interesującą cechą podczas ''odchudzania''.

{{prev2_1472:link}} Trec MCT Gold - olej MCT

Olej MCT w budowie masy mięśniowej

Główną korzyścią stosowania średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych podczas budowy masy mięśniowej, ale także np. sportów wytrzymałościowych jest oszczędzanie glikogenu mięśniowego. Dzięki temu wysiłek podczas treningu może być bardziej intensywny i dłuższy, co przekłada się m.in. na większe benefity w postaci przyrostów. Istnieją badania, potwierdzające przydatność oleju MCT w kwestii przyswajalności posiłków. Zostają one poddawane dłuższemu działaniu enzymów trawiennych, dzięki czemu znacznie większa ilość składników odżywczych zostanie strawiona i wykorzystana.

Korzyści zdrowotne oleju MCT

Kwasy tłuszczowe MCT są doskonałym rozwiązaniem dla osób zmagających się z problemami zdrowotnymi objawiającymi się m.in. nieprawidłowym przyswajaniem tłuszczów – celiakia, syndrom krótkiego jelita, biegunki, choroby wątroby, mukowiscydoza, epilepsja. Dzięki znacznie prostszemu procesowi wchłaniania ich obecność w diecie nigdy nie wiąże się z działaniem niepożądanym, jak miałoby to miejsce w przypadku tłuszczu z mięsa, żółtek jaj czy olejów roślinnych. Nie wpływają one także negatywnie na profil lipidowy krwi, a jak dowodzą badania mogą oddziaływać nawet profilaktycznie przed chorobami układu krążenia i zapobiegać miażdżycy.​

Tyle słowem wstępu i zaprezentowania działania oleju MCT w teorii. Zajmijmy się jednak
nieco praktyczniejszym spojrzeniem na sprawę i zastanówmy: kto rzeczywiście odniesie korzyści
ze stosowania średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych czy to w postaci suplementu, czy
sprzedającego się niczym świeże bułeczki oleju kokosowego.

Z wyłączeniem wyżej wymienionych jednostek chorobowych oraz innych zastosowań klinicznych, wiele osób decydując się na suplementację MCT popełnia ogromny błąd. Kiedy włączenie ich do diety nie ma najmniejszego sensu?

Sprawdź: 5 najlepszych źródeł zdrowych tłuszczów

1. Wiara w ''magiczne produkty''

Bardzo łatwo natknąć się na teorie o działaniu MCT (zwykle mówi się w tym wypadku o oleju kokosowym), według której organizm rzekomo miałby spalać większą ilość kalorii po spożyciu takowego, niż on sam w sobie zawierał. Nie wiemy jak Wy, ale my przed oczami mamy już dziesiątki kobiet i mężczyzn zajadających olej kokosowy łyżeczką ze słoika, marząc o szczupłej sylwetce – zupełnie nie tędy droga. Nie ma możliwości, by jakikolwiek znany w przyrodzie produkt spożywczy miał ''ujemne kalorie'' - każdy wiąże się z dostarczeniem energii.

2. Nie ma diety, nie ma efektów

Bardzo wątpliwe będą odczucia osób nie do końca zagłębiających się w tematykę własnego żywienia, które z entuzjazmem włączają suplementację olejem MCT. W momencie gdy dieta
dostarcza wielu kalorii z węglowodanów (szczególnie cukrów prostych), a organizm z pewnością podczas treningu nie musi zbytnio wysilać się i kombinować jak wygenerować energię, wtedy średniołańcuchowe tłuszcze staną się absolutnie nieodczuwalne. Choć jedną z zalet tłuszczów MCT jest brak tendencji do odkładania w postaci tkanki tłuszczowej, bez wątpienia w takich okolicznościach zrobi to niewykorzystany nadmiar innych składników odżywczych.

3. Dodajesz MCT do redukcji? - zapomnij o spalaniu tłuszczu

Jednym z podstawowych błędów podczas redukcji tkanki tłuszczowej jest ostatnio dodatek
nadmiernych ilości popularnego oleju kokosowego, zawierającego omawiane dziś kwasy tłuszczowe MCT. Zapominamy, że taki zabieg przy jednoczesnym braku zmian w diecie wiąże się jedynie ze zwiększeniem kaloryczności diety, co zwykle nie jest efektem pożądanym podczas redukcji.

Włączenie do diety tłuszczów MCT, mające na celu wykorzystanie ich potencjału do walki z
otyłością ma sens dopiero w momencie, gdy innego rodzaju tłuszcze w jadłospisie zostaną nimi
zastąpione, przy braku zmian w kaloryczności naszego menu. Pamiętajcie, jeśli dotychczas jedliście
cztery gotowane jajka na śniadanie, a od jutra planujecie już robić z nich jajecznicę na pokaźnej łyżce oleju kokosowego – cofniecie się o duży krok w tył. Kiedy natomiast dodatek oleju odbędzie się kosztem dwóch żółtek, wtedy dopiero możecie spodziewać się korzyści z MCT.

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT są bez wątpienia bardzo ciekawym i przydatnym
suplementem. Zanim jednak zdecydujemy się na włączenie ich do diety, warto dokładnie
przeanalizować całe nasze żywienie i zaznajomić się ze specyfiką tego rodzaju oleju – dopiero
wtedy cieszyć się będziemy mogli pozytywami z jego uwzględnienia. A trzeba przyznać, że cappucino MCT smakuje znakomicie!

Podstawowym źródłem MCT są przede wszystkim tzw. zdrowe tłuszcze, głównie oleje kokosowe takie jak m.in: OstroVit Coconut Oil, Real Pharm Coconut Oil.

Możesz również dostać czysty olej MCT, taki jak m.in:

{{prev2_13771:link}}{{13771:Now Foods MCT Oil 473ml}}

Spis treści

Loading...