Rabat -5% od 119 zł lub -10% od 179 zł  Kod: RABAT510   

5 pomysłów na zdrowe dania z grilla

5 pomysłów na zdrowe dania z grilla

Grill jest jednym z podstawowych punktów w okresie wiosenno-letnim. Zadane pytanie: "co na grilla?" kończy się najczęściej tłustą kiełbasą, kalorycznymi sosami, chlebem oraz butelką z piwem. Jednak przy odrobinie chęci, zaangażowania i wiedzy możemy wprowadzić zdrowe potrawy na grilla, tak by żadnemu z ćwiczących nie przyszło do głowy zabieranie ze sobą pojemnika z ryżem, kurczakiem i brokułami.

Dania z grilla same w sobie nie są niczym złym, o ile zadbamy o kilka kluczowych aspektów.

O czym trzeba pamiętać szykując potrawy z grilla?

1. Nie kupuj gotowych zestawów

Popularne gotowe zestawy grillowe cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Nie wymagają od nas czasu na przygotowanie, nieźle smakują, są zazwyczaj oznaczone hasłem ''promocja!'' bądź ''okazja!'' - nic tylko brać. Jednak nie do końca.

Niestety często się zdarza, że te pięknie wyglądające plastry karkówki czy boczku są już bardzo mocno ''na wykończeniu'', bo ich termin przydatności jest na wyciągnięcie ręki. Co więcej, producenci chętnie stosują chemiczne mieszkanki oparte na oleju i przyprawach, tak by gotowe dania na grilla mogły jeszcze bez trudu znaleźć chętnego do zakupu.

Niestety chemiczny skład tak przygotowanej potrawy na grilla często odczuwamy na sobie później, kiedy zaczynają się pojawiać problemy gastryczne.

Zdrowy fast food także jest możliwy do osiągnięcia - przygotowanie dań samemu wcale nie musi być czasochłonne.

2. Rozpałki na grilla omijaj szerokim łukiem

Kolejny punkt, który wcale nie musiałby się na tej liście znaleźć. Rozpałki - produkt, który błyskawicznie rozpala ogień i podtrzymuje go. Jak przygasa, to jeszcze go dokładamy, nawet jeśli kiełbaska już leży na ruszcie. Większość z nas nawet nie próbuje rozpalić grilla bez rozpałki.

Substancje w niej zawarte unoszą się do góry i błyskawicznie osiadają na mięsie, warzywach czy chlebie, który leży na ruszcie - i możemy być pewni, że nie są to korzystnie działające witaminy i minerały.

3. Tacki aluminiowe to nie jest dobry pomysł na grilla

Niestety, podobnie jak w przypadku rozpałki, pod wpływem wysokiej temperatury szkodliwe substancje z tacek czy folii aluminiowych bez trudu przedostają się do mięsa. Jedną z nich jest glin, który wykorzystywany jest właśnie do produkcji takich wyrobów lub choćby... silników i karoserii samochodowych.

A warto dodać, że nadmiar glinu wpływa negatywnie w funkcjonowanie układu nerwowego.

4. Nie pal przygotowanej potrawy na grilla

Nie przetrzymuj przygotowywanego dania na grilla zbyt długo nad ogniem. Zrozumiałym jest, że lato i wysokie temperatury nie sprzyjają chęciom do stania na baczność i pilnowania stanu mięsa na ruszcie.

Warto jednak pilnować, by mięso nie zostało zwęglone, gdyż po jednym takim posiłku możemy mieć w organizmie ogromną ilość substancji smolistych nie paląc przy tym dużej ilości papierosów.

Zdrowe dania na grilla

1. Szaszłyki z łososia i szparagów

Składniki:

  • 600g fileta z łososia
  • 300g szparagów
  • 1 duża cebula
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Łososia kroimy na kwadratowe kawałki ok. 3cm na 3cm. Szparagi gotujemy do odpowiadającego nam poziomu twardości 8-10 minut i kroimy. Cebulę obieramy, dzielimy na ćwiartki i rozwarstwiamy. Solimy i doprawiamy łososia według własnych preferencji po czym nabijamy na patyczki do szaszłyków kolejno: ryba, cebula, szparag.

Pieczemy ok. 15 minut co jakiś czas obracając, a przed podaniem polewamy odrobiną soku z cytryny.

2. Kofty z indyka

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 cebula
  • kminek
  • kolendra
  • sól i ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Mięso przyprawiamy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, zioła i sól. Wyrabiamy tak, by całość tworzyła zwartą, twardą konsystencję, która bez trudu utrzyma się na patyczkach do szaszłyków. Formujemy owalne kotlety, do środka których wkładamy plasterki mozzarelli i szczelnie zawijamy. Nabijamy na patyczki i pieczemy ok. 20 minut co jakiś czas obracając.

Przed podaniem warto polać kofty niskokalorycznym sosem, który wzmocni ich walory smakowe.

6Pak Nutrition Zero Sauce 6PAK Zero Sauce - sos do grilla

3. Aromatyczny filet z kurczaka

  • 1 filet z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • dwa ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • pieprz, sól

Przygotowanie:

Pojedynczą umytą pierś przekrajamy na pół. Mieszamy oliwę z przyprawami, czosnkiem i wkładamy do marynaty mięso. Wstawiamy do lodówki na trzy godziny. Pieczemy na grillu po 10 minut na każdej ze stron. Zależnie od temperatury żaru może się przydać także do pryskania olej w sprayu.

Best Joy Cooking Spray 100% Natural Garlic Best Joy Cooking Spray Garlic Oil - czosnkowy olej w sprayu

Jeśli lubisz mięso drobiowe sprawdź nasz przepis na fit tortillę, którą także możesz grillować.

4. Orzeźwiająca sałatka na grilla

Składniki:

  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 1 awokado
  • 30g rukoli
  • 30g szpinaku
  • 30g roszponki
  • 20g żurawiny
  • 50g sera feta
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w jednej misce i mieszamy.

Lubisz łączyć smak słony ze słodkim? Dodaj do sałatki kilka niskokalorycznych kropli smakowych.

BioTech USA Zero Drops krople smakowe BioTech USA Zero Drops - krople smakowe

5. Sos czosnkowy

kropli

Składniki:

  • 400g jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia świeża
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Czosnek kroimy lub przeciskamy przez praskę, Dodajemy do jogurtu wraz z przyprawami i posiekaną drobno bazylią. Sos najlepiej smakuje po co najmniej 30 minutach w lodówce.

Dania na grilla w wersji light

Odejdź od monotonii, poznaj nowe smaki i podbij wartość odżywczą przygotowując zdrowsze potrawy na grilla. Pamiętaj, że kaszanka, kiełbasa, tłuste sosy i karczek to nie są jedyne dania na grilla, jakie możesz przygotować.

Eksperymentuj, szukaj zdrowszych odpowiedników, nie bój się łączyć smaków i próbować, a z pewnością stworzysz swój sam FIT pomysł na grilla.


Michał Kusyk


Tekst został oryginalnie opublikowany 29.07.2020r. i zaktualizowany 27.04.2023r. zgodnie z aktualną wiedzą.

Piątek, 28 kwietnia 2023

Artykuł nie był jeszcze oceniany.

Zaloguj się, aby ocenić.

Mogą Cię zainteresować

Kulturystyczna tortilla

Kulturystyczna tortilla

Masz ochotę spróbować czegoś nowego, co nie spowoduje całkowitego zaburzenia założeń diety, ale za to pozwoli Ci choć na chwilę zapomnieć o kurczaku z ryżem? Mamy dla Ciebie świetny przepis na przygotowanie kulturystycznej tortilli!

5 pomysłów na kurczaka z ryżem

5 pomysłów na kurczaka z ryżem

Miłośnicy sportu doskonale rozumieją, jak ważna w ich życiu jest dieta. Bez niej nawet najlepszy plan treningowy nie przyniesie zamierzonych efektów. Na ich stole często pojawia się kurczak z ryżem. Dlaczego? Sprawdź!

Kilka pomysłów na FIT śniadanie w domu

Kilka pomysłów na FIT śniadanie w domu

Domowe warunki jak najbardziej mogą także sprzyjać zdrowemu odżywianiu, w związku z tym pokażemy Wam trzy sposoby na szybkie i dietetyczne śniadanie w domu! Pamiętajcie - domowo wcale nie znaczy nudno!

Jak podkręcić metabolizm?

Jak podkręcić metabolizm?

Czym właściwie jest metabolizm? Jak go przyspieszyć, a czego powinniśmy unikać, by go nie spowalniać? Sprawdź podstawowe informację na temat podstawowej przemiany materii i przekonaj się jak olbrzymi wpływ ma on naszą formę!


Komentarze

  (możesz wygrać bon 100 zł!)

Ja to przeważnie zdrowy drób grilluję. Do tego dużo warzyw z grilla i sałatek dodatkowo. Jest super!