Rabat -5% od 119 zł lub -10% od 179 zł  Kod: RABAT510   

Indeks glikemiczny (IG) - tabela. Których produktów lepiej unikać?

Indeks glikemiczny (IG) - tabela. Których produktów lepiej unikać?

Indeks glikemiczny określa stężenie glukozy po upływie 2 do 3 godzin od spożycia danego produktu. Określa szybkość jego podnoszenia się względem podobnej ilości węglowodanów w formie prostej. Wykorzystywany jest on przez dietetyków oraz osoby zajmujące się prowadzeniem zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diety.

Indeks glikemiczny ma również duże znaczenie dla cukrzyków (diabetyków). Niski indeks glikemiczny jest bardzo pożądany, podczas gdy wysoki indeks glikemiczny powinien powodować przynajmniej zapalenie się „czerwonej lampki” w głowie. Oczywiście wszystko jest dla ludzi, ale ludzi rozsądnych. Warto mieć to na uwadze komponując swoją dietę.

Co to jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny (IG) jest odzwierciedleniem poziomu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu z uwzględnieniem, że posiada on w sobie 50g węglowodanów. Jest to parametr ułatwiający ocenę poposiłkowego stężenia cukru we krwi. Ma on bardzo wysokie znaczenie dla osób borykających się z cukrzycą lub obarczonych ryzykiem chorób naczyniowo-sercowych.

Biorąc pod uwagę praktyczny aspekt, ułatwia on komponowanie codziennej diety w taki sposób, aby nie wywoływać zbędnych wahań (zwykle skoków) poziomu cukru we krwi. Jest to ważne nie tylko dla osób borykających się z problemami zdrowotnymi, ale także dla osób aktywnych. Znając indeks glikemiczny potraw jesteś w stanie zapewnić odpowiedni poziom energii przede wszystkim w okresie około-wysiłkowym i w pełni wykorzystać znaczenie węglowodanów dla sportowca.

Czynniki wpływające na zmianę IG produktu

  • Stopień rozdrobnienia produktu spożywczego,
  • Sposób obróbki termicznej oraz przetwarzania potrawy,
  • Ilość błonnika pokarmowego jaki się w danym produkcie znajduje,
  • Stopień dojrzałości warzyw oraz owoców,
  • Typ węglowodanów występujących w pokarmie.

Jak widzisz, istnieje wiele okoliczności, podczas których produkt o niskim indeksie glikemicznym może nagle zacząć charakteryzować się wysokim IG. Warto brać także ten aspekt pod uwagę planując swój jadłospis.

Co oznacza niski indeks glikemiczny?

Niski indeks glikemiczny (IG) oznacza, że dany produkt spożywczy powoduje niewielkie lub praktycznie żadne zmiany w stężeniu cukru we krwi.

Co oznacza wysoki indeks glikemiczny?

Wysoki indeks glikemiczny (IG) informuje, że spożycie danego produktu wiąże się z dużą i często nagłą zmianą poziomu glukozy we krwi, co może być, np. dla cukrzyków wręcz niebezpieczne.

Produkty o zerowym indeksie glikemicznym (IG=0)

  • oleje roślinne,
  • wieprzowina,
  • drób,
  • jaja,
  • ser żółty,
  • cielęcina,
  • łosoś,
  • dorsz.

Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny

Spotkałeś się z pojęciem indeksu oraz ładunku glikemicznego i zastanawiasz się jaka występuje między nimi różnica? Gratuluję dociekliwości, bowiem wbrew pozorom nie do końca oznaczają one to samo (mimo, że dotyczą analogicznych kwestii).

Indeks glikemiczny

Jest to wskaźnik określający procent podniesienia się poziomu glukozy we krwi po spożyciu 50 gramów węglowodanów konkretnego produktu (np. białko i tłuszcze mają siłą rzeczy zerowy indeks glikemiczny). Dla zobrazowania warto spojrzeć na wzór określający sposób wyliczania IG.

IG = (powierzchnia pod krzywą gliemiczną dla badanego produktu/powierzchnia pod krzywą glikemiczną glukozy) x 100

Indek glikemiczny określany jest w skali od 0 do 100, podczas gdy czysta glukoza stanowi wzorzec maksymalnej jego wartości (IG=100). Osoby chore na cukrzycę powinny sięgać po produkty o możliwie niskim IG.

  • Niski IG: produkty o IG poniżej 55,
  • Średni IG: produkty o IG pomiędzy 55 a 70,
  • Wysoki IG: produkty powyżej 70.

Indeks glikemiczny nie jest oczywiście idealny, bowiem istnieje szereg czynników mających na niego wpływ (o których już wspominałem). Ponadto odnosi się do konkretnego produktu, bez uwzględnienia jego interakcji w momencie, gdy jest to element dania.

Warto zwrócić uwagę na fakt, że produkty spożywcze o wysokim stopniu przetworzenia charakteryzują się znacznie wyższym IG niż te naturalne. Doskonałym przykładem jest zestawienie: płatki błyskawiczne (IG=83) kontra płatki owsiane niegotowane (IG=40).

Ładunek glikemiczny

Oznacza sposób, w jaki konkretny posiłek wpłynie na tzw. „glikemię poposiłkową”. Jest on istotny, ponieważ IG nie jest źródłem pełnej informacji o produkcie. Uwzględnia bowiem wyłącznie węglowodany w nim zawarte.

Zastanawiasz się jak obliczyć ładunek glikemiczny? Zsumuj węglowodany w danym produkcie, następnie pomnóż je przez IG i wynik podziel przez 100.

ŁG = (węglowodany w posiłku * IG)/100

Jeżeli wynik będzie poniżej 10 – ładunek glikemiczny jest niski, jeżeli pomiędzy 11 a 19 – masz do czynienia ze średnią wartością, natomiast powyżej 20 jest to zdecydowanie wysoki wynik.

Indeks glikemiczny - tabela

 PRODUKT

 NISKI IG <55

 ŚREDNI IG 55-69

 WYSOKI IG >70

 WARZYWA

 groszek zielony - 48
 seler - 35
 burak - 30
 bakłażan - 20
 marchew surowa - 16
 cebula, cukinia, kalafior, kapusta - 15
 ogórek, pomidor, papryka, por - 15
  rzodkiew, szpinak - 15
 pieczarki, sałata - 10

 bób gotowany - 65-80

groszek konserwowy - 66

kukurydza konserwowa - 55

 ziemniaki gotowane - 95

dynia - 75

rzepa - 72

 OWOCE

kiwi - 53
banan,
brzoskwinie w syropie - 52
mango - 51
figi suszone - 50
winogrona - 46
 pomarańcza - 42
 truskawki - 40
 śliwki - 39
 gruszka, jabłko - 38
 nektarynka - 35
 morele suszone - 31
 brzoskwinia, mandarynki - 30
 jabłka i śliwki suszone - 29
 grapefruit, maliny - 25
 czereśnie, wiśnie - 22
 agrest, czarna porzeczka - 15
 awokado - 10

 ananas w syropie, melon - 65

  ananas świeży - 59

  morele - 57

 daktyle suszone - 103

  arbuz - 72

 PRODUKTY ZBOŻOWE

biszkopt, kasza gryczana - 54
 chleb żytni razowy - 50
otręby pszenne - 45
płatki owsiane - 40
pieczywo chrupkie - 35
kasza jęczmienna pęczak - 25

 ryż biały gotowany, wafle ryżowe - 64
 ryż brązowy gotowany - 60
 chleb żytni pełnoziarnisty - 58
 bułki maślane - 55-60
 kasza manna,
makaron dwujajeczny - 55

 bagietka - 95
 płatki kukurydziane - 81
 kasza jaglana gotowana - 71
 chleb pszenny, kajzerka - 70
 kasza jęczmienna perłowa gotowana - 70

 ORZECHY

 migdały, laskowe - 15
pistacje, włoskie - 15
 arachidowe - 14

 

 

 ALKOHOL

szampan - 51
 wino białe słodkie/półsłodkie/półwytrawne - 50
wino czerwone słodkie/półsłodkie/półwytrawne - 30

 

 piwo 105-110

Indeks glikemiczny - podsumowanie

Wiesz już, czym jest indeks oraz ładunek glikemiczny, poznałeś przykładowe produkty spożywcze i ich IG. Generalnie dysponujesz już najważniejszą wiedzą, która z pewnością przyda Ci się w codziennym funkcjonowaniu. Musisz jednak w tym wszystkim uwzględniać zdrowy rozsądek, by nie zatracić się w tabelkach i różnych wartościach.

Swój jadłospis opieraj o zdrowe i odpowiednio zbilansowane posiłki, których wpływ na nagły wyrzut insuliny będzie możliwie niewielki, a poczujesz olbrzymią różnicę w samopoczuciu.

Jeśli jesteś aktywny fizycznie rozważ włączenie odżywek węglowodanowych, które mając różne proporcje poszczególnych frakcji o odmiennym indeksie glikemicznym zapewnią Ci optymalny poziom energii. Oparte o wysokim IG wybieraj bezpośrednio w okresie około-wysiłkowym - dzięki nim wejdziesz w trening ze sporą mocą! Ciekawym wyborem będzie również vitargo - odżywka wysokowęglowodanowa, ale nie powodująca gwałtownych zmian stężenia glukozy we krwi.

Powodzenia!


Paweł Zieliński

Poniedziałek, 21 września 2020

Artykuł nie był jeszcze oceniany.

Zaloguj się, aby ocenić.

Mogą Cię zainteresować

Jakich węglowodanów unikać na redukcji?

Jakich węglowodanów unikać na redukcji?

Węglowodany to makroskładniki odżywcze, ważny element zbilansowanej diety i jeden z trzech podstawowych źródeł, z których organizm pobiera energię. Jakich węglowodanów warto unikać gdy jesteśmy w okresie redukcji?

Indeks glikemiczny alkoholu

Indeks glikemiczny alkoholu

Alkohol wiąże się z dostarczaniem znacznych ilości kalorii, dlatego trzeba na niego szczególnie uważać podczas diety odchudzającej. W odniesieniu do wielu produktów często używane jest określenie "indeksu glikemicznego". Czym on właściwie jest i jak duże ma znaczenie w naszym życiu? Co o nim wiemy?
Endomorfik - jak schudnąć przy takim typie budowy?

Endomorfik - jak schudnąć przy takim typie budowy?

Budowa ciała jest bardzo ważna. Możemy wyróżnić 3 podstawowe typy: mezomorfik, ektomorfik oraz endomorfik, na którym dzisiaj właśnie się skupimy. Większa tendencja do nabierania masy ciała nie ułatwia zrzucenia zbędnych kilogramów. Jak schudnąć? Sprawdź.

Mata do akupresury - właściwości, opinie, przeciwwskazania

Mata do akupresury - właściwości, opinie, przeciwwskazania

Od jakiegoś czasu jednym z jak może się wydawać nowatorskich gadżetów treningowych są maty do akupresury. Czy rzeczywiście pomysł na zastosowanie ich w regeneracji sportowców oraz leczeniu problemów zdrowotnych jest wynalazkiem ostatnich lat? Czy inwestycja w taką matę ma sens?

Komentarze

  (możesz wygrać bon 100 zł!)

W innym artykule podajcie ze wina wytrawne maja ig równe 0