Naturalne probiotyki dla ochrony odporności

Naturalne probiotyki dla ochrony odporności

Wzmacnianie odporności to długotrwały proces. Wymaga czasu, wiedzy i cierpliwości. Jeśli zależy Ci na naturalnych metodach, które wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego, w pierwszej kolejności zwróć uwagę na swoją dietę.

Przykłady probiotyków w diecie

Probiotyki to mikroorganizmy, które kolonizują się w przewodzie pokarmowym, zwłaszcza w jelicie grubym i pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Należą do nich m.in kiszonki i fermentowane produkty mleczne. Twoja dieta powinna zawierać produkty takie jak:

  • Kiszona kapusta,
  • ogórki kiszone,
  • kefir,
  • jogurt naturalny,
  • kwaśne mleko,
  • kwas chlebowy,
  • zakwas buraczany.

Kapusta kiszona zawiera dobroczynne bakterie, które zasiedlą układ pokarmowy. Należy wybierać naturalną kapustę kiszoną, nie kwaszoną, ani taką, która zawiera ocet. Zwróć uwagę, czy produkt nie został termizowany. Ogórki kiszone najlepiej przygotować samodzielnie w domu. Dzięki temu, że nie są poddawane obróbce termicznej, zachowują swoje cenne witaminy i minerały.

Fermentowane produkty mleczne powinny zawierać jedynie mleko oraz kultury bakterii fermentacji mlekowej i drożdży. Nie wszystkie dostępne jogurty mają dobre składy. Zawsze warto zwracać uwagę na składniki, które łatwo znajdziemy na etykiecie.

Naturalne probiotyki powinny znaleźć się w diecie każdego, kto pragnie cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. W sezonie jesienno-zimowym jesteśmy szczególnie narażeni na atak wirusów i bakterii chorobotwórczych.

Dodatkowo obecnie zmagamy się ze skutkami pandemii koronawirusa, co także powinno nas skłonić do zainteresowania się wpływem diety na odporność.

Probiotyk a prebiotyk

Probiotyki to żywe bakterie kwasu mlekowego, które wywierają pozytywny wpływ na zdrowie. Wspomagają trawienie, ułatwiają wchłanianie witamin i składników mineralnych. Obniżają cholesterol i chronią przed toksynami. Często przyjmujemy je w czasie antybiotykoterapii. Najlepiej sięgać po naturalne probiotyki, a nie kapsułki łykane.

Natomiast prebiotyki to "pożywienie" dla probiotyków. Możemy do nich zaliczyć inulinę i skrobię oporną. Prebiotyk to błonnik roślinny, który nie zostaje przez organizm przyswojony w trakcie trawienia w żołądku, jak i w jelicie cienkim.

Ulega procesowi fermentacji dopiero w jelicie grubym. Prebiotyki naturalne można znaleźć w produktach pszennych takich jak mąka, płatki czy pieczywo oraz natce pietruszki, mniszku lekarskich, cebuli, czosnku, porze, szparagach, jogurtach, bananach.

Jak działają naturalne probiotyki

Probiotyki to bakterie kwasu mlekowego, które wpływają na prawidłową florę bakteryjną jelit i podnoszą odporność człowieka. Zawierają żywe, wyselekcjonowane szczepy drobnoustrojów, które w przewodzie pokarmowym namnażają się i są konkurencyjne dla bakterii patogennych, mają zdolność ścisłego przylegania do komórek nabłonka jelit. Dzięki zawartości kwasu mlekowego zmienia się skład i struktura mleka, co sprawia, że jest lepiej przyswajalne także dla osób z nietolerancją laktozy.

Probiotyki pozytywnie wpływają na stan zdrowia i układ odpornościowy. Występują naturalnie w przewodzie pokarmowym, jamie ustnej i na powierzchni skóry, ale powinny być też dostarczane wraz z pożywieniem. Są zalecane osobom z obniżoną odpornością organizmu, palącym papierosy, prowadzącym stresujący tryb życia i mającym dietę ubogą w witaminy i minerały.

Naturalny probiotyk - zalety i działanie:

  • Regulowanie procesów zachodzących w jelitach,
  • usuwanie substancji toksycznych z organizmu,
  • wsparcie prawidłowego rozwoju flory bakteryjnej,
  • naturalne probiotyki poprawa trawienia,
  • wzmocnienie odporności organizmu,
  • probiotyki mają wpływ na spadek masy ciała i zmniejszenie objętości tkanki tłuszczowej,
  • dzięki probiotykom łatwiej wchłaniane są witaminy,
  • probiotyki naturalne uczestniczą w procesie wytwarzania składników odżywczych i zwiększenia ich biodostępności,
  • probiotyki zapobiegają infekcjom układu moczowego,
  • łagodzą nietolerancję laktozy,
  • wspierają leczenie raka jelita grubego.

Domowe probiotyki mają mnóstwo korzyści, dlatego powinniśmy je spożywać codziennie.

Naturalne probiotyki a odporność

Probiotyk naturalny powinien być stosowany nie tylko podczas przyjmowania antybiotyków. Bakterie probiotyczne wspomagają procesy trawienia, regulują pracę jelit, hamują rozwój chorobotwórczych bakterii i wzmacniają odporność.

Naturalne probiotyki są zaliczane do Protect Food, czyli produktów wspierających układ odpornościowy. Aby działać kompleksowo, warto zapewnić sobie codzienną dawkę takich składników. Liczy się nie tylko to, co jemy, ale też między innymi to, jak często to robimy i w jaki sposób przygotowujemy potrawy.

Protect Food - główne zasady:

  1. Jedz 4-5 posiłków w ciągu dnia w równych odstępach czasowych.
  2. Wybieraj zdrowie, nieprzetworzone jedzenie.
  3. Spożywaj dużo owoców i warzyw.
  4. W diecie powinno znaleźć się pełnowartościowe białko i węglowodany złożone.
  5. Do Protect Food zaliczają się witaminy, minerały, produkty probiotyczne, immunostymulujące oraz takie, które mają właściwości immunomodulacyjne.
  6. Jedz surowe warzywa i owoce. Możesz za ich pomocą przygotować napój lub koktajl. Dzięki surowej formie, bez zbędnej obróbki termicznej - przyjmujesz więcej witamin.
  7. Protect Food to też naturalne antybiotyki, takie jak: czosnek, cebula, chrzan, por, imbir, kurkuma i źródła cynku pestki, kasze, podroby, jaja.
  8. Postaraj się przygotowywać potrawy bez obróbki termicznej, a jeśli jest konieczna - nie za długo, bez częstego mieszania i rozdrabniania produktów.
  9. W razie potrzeby skorzystaj z gotowych planów dietetycznych ułożonych przez specjalistę. Taki jadłospis będzie w pełni dostosowany do twoich możliwości, preferencji i umiejętności.

Protect Food powstało w porozumieniu z dietetykami sportowymi i klinicznymi -absolwentami Uniwersytetu Medycznego.

Podusmowanie:

Jak wzmocnić odporność w sezonie jesienno-zimowym i uniknąć przeziębienia? Działaj, zanim pojawią się pierwsze objawy. Nie zapominaj o produktach spożywczych zaliczanych do naturalnych probiotyków. To między innymi kiszona kapusta, kwas chlebowy i kefir.

Szczepy bakterii probiotycznych ochronią jelita, poprawią trawienie i pomogą usunąć zbędne substancje toksyczne.


Klaudia Pieczykolan

Wtorek, 13 października 2020

Artykuł nie był jeszcze oceniany.

Zaloguj się, aby ocenić.

Mogą Cię zainteresować

Przed czym chroni Protect Food?

Przed czym chroni Protect Food?

Lato przeminęło, na dworze coraz zimniej i czujesz, że lada moment pojawią się pierwsze infekcje. Nie czekaj, działaj. Jak wzmocnić odporność? Czy wiesz, czym jest Protect Food?

Cynk na odporność? Poznaj najlepsze źródła

Cynk na odporność? Poznaj najlepsze źródła

Cynk to zaskakująco ważny mikroelement dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Źródłem cynku może być odpowiednio skomponowana dieta, ale także profesjonalna suplementacja.

Kalistenika - 4 ćwiczenia, które możesz wykonać w domu

Kalistenika - 4 ćwiczenia, które możesz wykonać w domu

Kalistenika, czyli ćwiczenia z ciężarem własnego ciała zyskują dużą popularność. Czy można je wykonywać w domu? Oczywiście - sprawdź nasze propozycje.

Czy można przedawkować witaminę C?

Czy można przedawkować witaminę C?

Witamina C znana również jako kwas L-askorbinowy to substancja, która kojarzy się głównie ze zwalczaniem przeziębienia. Często sięgamy po nią w okresie obniżonej odporności. Jakie jeszcze właściwości ma ta witamina? Czy można ją przedawkować i jakie byłyby skutki przyjęcia większych ilości?

Napisz pierwszy komentarz!

  • Wygraj bon BCAA.pl o wartości 100 zł!

    Co miesiąc losowanie kolejnej nagrody. Zapoznaj się z warunkami!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum BCAA.pl!