Czy nadmiar witamin szkodzi?

Czy nadmiar witamin szkodzi?

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Przyzwyczajeni do tego, że niedobór tych składników może zwiększać ryzyko chorób lub powodować uciążliwe dolegliwości sięgamy po suplementy diety. Tymczasem okazuje się, że zbyt duże ilości niektórych witamin pozyskiwane zarówno z pożywienia, jak również suplementów mogą kumulować się w organizmie. Pamiętaj, nadmiar – tak samo jak niedobór – może być szkodliwy.

Witaminy są związkami, których nasz organizm w większości nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Chociaż nie są źródłem energii ani strukturalnym składnikiem tkanek, pełnią w organizmie bardzo ważną rolę. Są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych, często wpływając na przyspieszenie reakcji biochemicznych.

Przedawkowanie witamin

Dostarczenie większej ilości witamin niż organizm jest w stanie przyswoić skutkujące wystąpieniem niepożądanych objawów nazywamy hiperwitaminozą. Dotyczy to przede wszystkim witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, ponieważ to z ich usunięciem ustrój ma najwięcej problemów. Inaczej jest bowiem z witaminami rozpuszczalnymi w wodzie – ich nadmiar zazwyczaj usuwany jest wraz z moczem, co tłumaczy o wiele mniejsze ryzyko przedawkowania.

Skutki przedawkowania

Objawy wynikające z przedawkowania wiążą się z ilością dostarczonych witamin, stopniem ich kumulacji w organizmie oraz stanem zdrowia danej osoby.

  • Charakterystyczne objawy nadmiaru witaminy A to: drażliwość, problemy trawienne, zmiany zabarwienia skóry, świąd, bóle głowy.

  • Nadmiar witaminy D w organizmie skutkuje zwiększoną łamliwością kości, nudnościami, brakiem apetytu, biegunką, bólami głowy i brzucha, ospałością.

  • Przedawkowanie witaminy E w praktyce jest bardzo trudne, ponieważ jej nadmiar zazwyczaj jest wydalany z organizmu. Niepożądane objawy mogą pojawić się przy długotrwałym przyjmowaniu >1000mg/db powodując osłabienie mięśni, bóle głowy, szybkie męczenie się oraz zaburzenia widzenia.

  • Przedawkowanie witaminy C jest bardzo rzadko spotykane. Jeżeli już do niego dojdzie, najczęściej objawi się sensacjami żołądkowymi.

  • Analizując witaminy z grupy B ciężko znaleźć jakiekolwiek dowody wskazujące na możliwość ich przedawkowania. Wybiórcze informacje dotyczą przede wszystkim folianów, których nadmiar może utrudniać diagnostykę niedoboru B12. Wskazuje się również, że długotrwała suplementacja witaminą B6 w ilości > 200mg/db może powodować trudności w koordynacji mięśniowej, nasilone odczuwanie zimna i mrowienie.

Witaminy a żywność

Jeśli nie chcesz narazić swojego organizmu na hiperwitaminozę, to przed wdrożeniem suplementacji weź pod uwagę naturalne źródła poszczególnych witamin.

Tab.1. Żywność a źródła witamin

WITAMINA
ŻYWNOŚĆ
A
oleje roślinne, wątróbka, masło, nabiał, żółtko jaja, marchew, dynia, papryka, natka pietruszki, szpinak, brokuły, pomarańcze, brzoskwinie, pomidory, wiśnie
B6

warzywa kapustne, szpinak, kiełki pszenicy, drożdże, awokado, groszek zielony, fasola, soja, banany, orzechy, drób, ryby, jaja

C
natka pietruszki, owoce dzikiej róży, papryka, kapusta biała, czarne i czerwone porzeczki, owoce jagodowe, cytrusowe
D
śledzie, sardynki, tłuste ryby morskie, mięso, nabiał, żółtko jaj
E
oleje roślinne, oliwki, pistacje, migdały, sezam, pestki dyni i słonecznika, awokado, nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja), kiełki pszenicy

Pamiętaj, że sportowcy mają o wiele większe zapotrzebowanie na witaminy i minerały niż osoby niepodejmujące większej aktywności fizycznej. Przeglądając wszelkie tabele norm weź pod uwagę fakt, że są one dostosowane do ogółu populacji, a nie osób uprawiających sport (zarówno rekreacyjnie, jak również zawodowo). Możesz sięgnąc np. po

1. BioTech USA Daily PackBioTech USA Daily Pack 30pak.

2. 100% LABS Multi Special Witaminy z dodatkiem żeń-szenia100% LABS Multi Special Witaminy z dodatkiem żeń-szenia 30kaps.

3. BioTech USA One a DayBioTech USA One a Day 100tab.


Źródło:

Instytut Żywności i Żywienia: Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja pod red. M. Jarosza, Warszawa 2012.

Środa, 15 lipca 2015

Ocena artykułu:

Ilość ocen: 2, średnia 5.

Zaloguj się, aby ocenić.

Mogą Cię zainteresować

Ashwagandha - poznaj jej niezwykłe właściwości

Ashwagandha - poznaj jej niezwykłe właściwości

Ashwagandha to jeden ze związków cieszących się bardzo dużym uznaniem wśród wielu osób, którego popularność w ostatnim czasie szybko rośnie. Warto przyjrzeć się bliżej tej niezwykłej roślinie i poznać jej świetne właściwości.

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

Masło orzechowe staje się coraz bardziej popularne, a producenci prześcigają się w tworzeniu coraz nowszych produktów opartych na różnych połączeniach orzechów, czy dodatkowych źródłach białka. Ale czy rzeczywiście jest tak zdrowe?

Czy uzupełniać osobno minerały?

Czy uzupełniać osobno minerały?

Składniki mineralne stanowią ważny element codziennej diety, uczestnicząc w setkach różnych procesów organicznych i odpowiadając za wiele istotnych funkcji. Wśród wszystkich dostarczanych mikroelementów są te...

Jakie witaminy i minerały brać przed snem?

Jakie witaminy i minerały brać przed snem?

Naszym szczęściem jest to, że witaminy i minerały znajdują się w produktach spożywczych, z których na co dzień korzystamy przygotowując posiłki. Poza najlepszymi źródłami pokarmowymi warto znać również najlepsze pory...

Napisz pierwszy komentarz!

  • Wygraj bon BCAA.pl o wartości 100 zł!

    Co miesiąc losowanie kolejnej nagrody. Zapoznaj się z warunkami!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum BCAA.pl!