Rabat -5% od 119 zł lub -10% od 179 zł  Kod: RABAT510   

W czym jest kreatyna? Kreatyna w żywności - porównanie

W czym jest kreatyna? Kreatyna w żywności - porównanieKreatyna obok odżywek białkowych jest jednym z najczęściej wybieranych preparatów. Tak dużą popularnością cieszy się nie bez powodu - wpływa korzystnie na budowanie beztłuszczowej masy mięśniowej oraz poprawia siłę i wytrzymałość organizmu. Ale czy możemy odnaleźć ją również w żywności? W jakich ilościach występuje? Czy zaspokoi to dzienne zapotrzebowanie sportowca? Odpowiedzi na pytania znajdziesz w przedstawionej poniżej tabeli oraz dalszej części artykułu.
KREATYNA W POKARMACH masa produktu, która dostarcza określonej ilości kreatyny
żywność zawartość kreatyny [g/kg] 3g kreatyny 4g kreatyny 5g kreatyny
dorsz 3,1 0,9kg 1,3kg 1,6kg
wołowina 4,4 0,7kg 0,9kg 1,1kg
wieprzowina 5,1 0,6kg 0,8kg 1,0kg
śledź 6,6-9,5 0,3-0,5kg 0,4-0,6kg 0,5-0,8kg
łosoś 4,4 0,7kg 0,9kg 1,1kg
tuńczyk 4,0 0,75kg 1,0kg 1,25kg
mleko 0,1 30,0l 40,0l 50,0l
krewetki śladowe - - -
flądra 2,0 1,5kg 2,0kg 2,5kg
warzywa i owoce śladowe - - -

Co daje przyjmowanie kreatyny?

Stosowanie kreatyny jest szczególnie popularne wśród sportowców i osób trenujących amatorsko. Efektem działania kreatyny jest przyrost masy mięśniowej, co znacznie ułatwia osiągnięcie wymarzonej sylwetki. To jednak wciąż nie wszystkie efekty stosowania kreatyny. Nasycenie mięśni kreatyną zwiększa wytrzymałość organizmu podczas treningu oraz dodaje siły. Taki wpływ kreatyny pozwala nie tylko ćwiczyć dłużej, ale również wykonywać więcej powtórzeń konkretnych ćwiczeń.
Mimo że najpopularniejszym sposobem dostarczania tego składnika jest suplementacja monohydratu kreatyny lub jabłczanu kreatyny, to pewne ilości związku można dostarczyć sobie również z dietą. Przyjmowanie kreatyny wraz z produktami spożywczymi to naturalna metoda dobrze tolerowana przez organizm.

Trec CM3 w proszku

 

Kreatyna w mięsie i rybach

Podstawowym źródłem pokarmowym kreatyny są ryby oraz czerwone mięso. Kreatyna występuje w wielu produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Przykładowo 225 g wołowiny zawiera od 1,5 do 2,5 g kreatyny. W podobnej porcji śledzia można znaleźć nieco więcej, bo od 2 do 4 g kreatyny, a w tuńczyku i wieprzowinie od 1,5 do 2,5 g kreatyny.
Dla osób stosujących kreatynę szczególnie istotne będą szczegółowe dane. I tak, aby dostarczyć 5 g kreatyny z pożywieniem, należy spożyć ok. 500-700 g czerwonego mięsa lub ryb. Co więcej, przeciętna dieta dostarcza 1–2 g kreatyny dziennie. Pozwala to na uzupełnienie zapasów kreatyny w mięśniach - są one nasycone w około 60–80 proc. Ważne więc, aby codzienną dietę uzupełnić w dodatkowe dawki kreatyny wraz z suplementacją. Wzbogacenie menu w suplement kreatyny pomaga zwiększyć stężenie kreatyny mięśniowej o ok. 20-40 proc.

Kreatyna w nabiale

Mięso czerwone i ryby to nie jedyne źródła pokarmowe tego składnika. Poziom kreatyny można uzupełnić także poprzez wprowadzenie do codziennej diety mleka i nabiału. Szklanka mleka (250 ml) o zawartości 1% tłuszczu dostarcza ok. 5 mg tego związku.
Co ciekawe, wiele kontrowersji wśród specjalistów i osób trenujących wzbudza suplementacja monohydratu kreatyny popijana mlekiem. Połączenie kreatyny z nabiałem może mieć jednak swoje zalety. Białka mleczne i cukry zawarte w mleku poprawiają efektywność suplementacji kreatyną. Dzieje się to za pośrednictwem insuliny, która nasila transport tej substancji do komórek mięśniowych.

Kreatyna w warzywach

Głównymi źródłami keratyny w diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego. Dawkowanie kreatyny w formie suplementu można jednak również lekko uzupełnić poprzez spożywanie niektórych warzyw. Keratyna w jedzeniu występuje w fasoli i roślinach strączkowych. Warto jednak pamiętać o ich właściwym przygotowaniu, ponieważ mają one właściwości wzdymające, co znacznie obniża komfortu w czasie treningu.

Kreatyna w owocach

Zwiększenie ilości kreatyny w mięśniach będzie trudne, jeśli poszukujemy jej w owocach. Warto o tym pamiętać, ponieważ zarówno owoce, jak i warzywa zawierają jedynie śladowe ilości tego składnika.

Kreatyna w żywności - produkty spożywcze z kreatyną

Jak widzisz, najbogatszym źródłem pokarmowym kreatyny są produkty pochodzenia zwierzęcego, przede wszystkim śledzie. Niestety, ilości w jakich ona występuje, są niewielkie i tak naprawdę, aby pokryć zapotrzebowanie, musiałbyś spożyć naprawdę duże objętości wybranych produktów.
W zależności od formy i rodzaju stosowanej suplementacji ilość dostarczanej kreatyny waha się w różnych przedziałach - od kilku do kilkunastu gramów. Pokrycie takiej ilości wraz z dietą wydaje się być nie tyle co niemożliwe, ale z pewnością bardzo trudne. Tłumaczy to tak dużą popularność suplementów zawierających kreatynę w swoim składzie. Pamiętaj, że produkty spożywcze zawierają szereg różnych związków, w tym węglowodany i tłuszcze. Jeżeli nawet uda Ci się dostarczyć odpowiednią ilość kreatyny samą żywnością, to proporcje poszczególnych makroskładników mogą zostać zaburzone. O ile w okresie budowania masy mięśniowej łatwiej jest bilansować dietę, to w czasie redukcji może stanowić to niemały problem. Dlatego też warto włączyć odpowiednią suplementację kreatyną. Dzięki zastosowaniu suplementów łatwiej Ci będzie komponować jadłospis, a wytrzymałość, siła i masa mięśniowa wzrosną. Wśród kreatyn znajdziesz m.in.:

Formotiva Creatine Mono - monohydrat kreatyny

 

Artykuł pierwotnie opublikowany 21 października 2022r i zaktualizowany 29 marca 2023r zgodnie z najbardziej aktualną wiedzą.

 

Środa, 29 marca 2023

Artykuł nie był jeszcze oceniany.

Zaloguj się, aby ocenić.

Mogą Cię zainteresować

Suplementacja kreatyną a praca nerek

Suplementacja kreatyną a praca nerek

Czy długotrwała suplementacja kreatyną może upośledzić czynności nerek u osób ćwiczących siłowo i stosujących wysokobiałkową dietę?
Kreatyna przed czy po treningu - wyniki badań

Kreatyna przed czy po treningu - wyniki badań

Kreatyna - przed czy po treningu? Odwieczne pytanie, na które damy Wam odpowiedź! Przewlekła suplementacja kreatyną sprzyja wzrostowi jej całkowitego stężenia, a także wzrostowi fosfokreatyny, mięśni szkieletowych, suchej masy mięśniowej oraz rozmiaru włókien mięśniowych. Można suplementować ją zarówno przed, jak i po treningu. Aby sprawdzić która pora dawkowania kreatyny jest najkorzystniejsza, przeprowadzono badanie. Jego celem jest określenie różnicy między zażywaniem kreatyny przed i po treningu oraz wpływu tego zabiegu na skład masy ciała.
Rodzaje białek - charakterystyka, różnice i właściwości

Rodzaje białek - charakterystyka, różnice i właściwości

Wiemy już, że pod słowem białko kryje się bardzo szeroka i skomplikowana grupa związków organicznych, różniących się między innymi budową chemiczną i czasem wchłaniania. Na tych cechach skupimy się w tym artykule. Funkcje białek są bardzo zróżnicowane, jednak ich podstawowym zadaniem jest budowanie mięśni, kości, tkanek i narządów. Rynek odżywek i suplementów oferuje nam wiele rodzajów białek, a co za tym idzie, początkujący adepci sportów siłowych mogą się w tym wszystkim zagubić.
Czy nastolatek może stosować odżywki?

Czy nastolatek może stosować odżywki?

Czy mając problemy z uzupełnieniem odpowiedniej ilości protein do organizmu nastolatek może sięgnąć po odżywki białkowe? Sprawdź w jakim wieku można zacząć brać suplementy.

Napisz pierwszy komentarz!

  • Wygraj bon BCAA.pl o wartości 100 zł!

    Co miesiąc losowanie kolejnej nagrody. Zapoznaj się z warunkami!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum BCAA.pl!