Konkursowe przepisy na fit potrawy wigilijne

Konkursowe przepisy na fit potrawy wigilijne

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, który pełen jest nie tylko rodzinnej atmosfery, ale również sprzyjającej jej niezliczonej ilości pysznego jedzenia.

Jak uchronić się od przybrania nadmiernych kilogramów, kiedy stół świąteczny pełen jest smakowitych potraw?

Sprawdź przepisy, jakie przesłali nam klienci uczestniczący w konkursie organizowanym na jednym z portali społecznościowych.

Łosoś pieczony na ryżu

Autor: Rafał

SKŁADNIKI:

  • 600g filetu łososia
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 4 plasterki cytryny + 2 łyżki soku
  • 200 g ryżu (np. jaśminowego)
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • kilka listków bazylii lub oregano lub natki pietruszki
  • przyprawy: 2 łyżeczki mielonej papryki, 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy lub curry, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta płatków chili lub ostrej papryki, sól, pieprz
  • do podania: jogurt lub gęsta śmietana

PRZYGOTOWANIE:

Odetnij skórkę z łososia, pokrój na 4 kawałki. Opłucz, osusz i włóż do miski. Dopraw solą, pieprzem, mieloną papryką i kurkumą (lub curry) oraz suszonym oregano. Dodaj miód, sos sojowy, 2 łyżki oliwy oraz 2 łyżki soku z cytryny, wszystko wymieszaj.

Ugotuj ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, następnie wysyp do formy żaroodpornej, wymieszaj z 1 łyżką oliwy i rozłóż po całej powierzchni naczynia.

Na wierzchu połóż filety łososia, obłóż połówkami pomidorków koktajlowych, posyp chili i listkami bazylii (lub ziół lub natki).

Dodaj plasterki cytryny, całość skrop pozostałą oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 15 minut.

Pierogi z dodatkiem masła ghee

Autor: Radek

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 250g mąki żytniej razowej
  • 120g mąki gryczanej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 300ml ciepłej wody
  • 1 łyżka masła ghee
  • Szczypta soli

Farsz:

  • 300g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 50 g suszonych grzybów (dowolnych)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE:

Kapustę odciśnij, a następnie posiekaj na mniejsze części i gotuj w wodzie przez około 45 minut.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, pieprz, sól oraz pokrojone grzyby. Smaż przez około 8 - 10 minut, a następnie połącz z ugotowaną kapustą.

Do miski przesyp mąkę razową, gryczaną i ziemniaczaną. Dodaj roztopione masło, wodę i sól. Zagnieć na sprężyste ciasto, a następnie rozwałkuj i wycinaj szklanką kółka.

Nałóż porcję farszu i sklej pierogi. Gotuj w lekko osolonej wodzie do chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Fit muffinki czekoladowo-marcepanowe

Autor: Michał

SKŁADNIKI:

  • 2 jaja
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 duży banan (u mnie 100g)
  • 50g mąki ryżowej
  • 20g kakao ciemnego
  • 20g budyniu czekoladowego
  • 35g odżywki białkowej (czekolada-marcepan), np. Trec Booster Whey Protein
  • 5g proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki ze sobą zmiksuj i wstaw na 35min do piekarnika nagrzanego do temperatury 180stopni.

Słodko-słone fit babeczki

Autor: Angelika

SKŁADNIKI:

Spód:

  • 70g fasoli czerwonej
  • 50g suszonych śliwek
  • 30g syropu zero kalorii czekoladowego
  • 10g kakao
  • 1 białko

Masa muffinkowa:

PRZYGOTOWANIE:

Śliwki zalej wrzątkiem. Odsącz i blenduj wszystkie składniki w blenderze na gładką papkę. Przełóż na spód foremki.

Wszystkie składniki masy muffinkowej z wyjątkiem białka jaja zblenduj na gładką masę.W osobnym naczyniu na sztywną pianę ubij 130g białek jaj. Dodaj białka do masy z cieciorką, wymieszaj delikatnie, ale dokładnie.

Przelej do foremki i piecz całość 35-40 minut w 180 stopniach.

Fit burger z łososia ze szpinakiem

Autor: Patryk

SKŁADNIKI:

  • 500g łososia
  • 100g świeżego szpinaku
  • 1 jajko
  • 30g sera pleśniowego
  • 2 ząbki czosnku (10g)
  • sok z połowy cytryny (30g)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chili

PRZYGOTOWANIE:

Usuń skórę z łososia i zmiel go w maszynce do mielenia mięsa. Przełóż do miski. Szpinak dokładnie umyj i drobno posiekaj i dodaj do łososia. Wbij jajko do miski oraz dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Pokrusz ser pleśniowy na małe kawałki.

Wymieszaj wszystkie składniki razem z solą, pieprzem, gałką muszkatołową i chili. Dodaj również sok z cytryny.

Smaż kotlety na patelni teflonowej bez tłuszczu po około 5 minut z każdej ze stron. Podawaj z ziemniakami w mundurkach lub w formie hamburgerów z bułką grahamką.

Fit pieczywo

Autor: Marcin

SKŁADNIKI:

  • 2 duże jajka
  • 40g jogurtu greckiego naturalnego (może być 0%)
  • Niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Oddziel białka i żółtka z obu jajek do osobnych naczyń. Dodaj 2 łyżki jogurtu greckiego (ok. 40g) do żółtek i ubij do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Do białek dodaj pół łyżeczki proszku do pieczenia i ubij na sztywną pianę (najłatwiej robotem kuchennym).

Dodaj żółtka z jogurtem do ubitych białek, szczyptę soli i mieszaj łyżką aż składniki się całkowicie połączą.

Następnie ułóż kilka porcji (wedle uznania) na blasze na papierze do pieczenia. Wrzuć do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na ok. 15 minut.

Fit babeczki z mandarynkami

Autor: Artur

SKŁADNIKI:

  • Mąka ryżowa 50g
  • 2 mandarynki
  • Kefir 200ml
  • 3 jaja
  • Szczypta sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki ksylitolu/stewii
  • Duża łyżka przyprawy do piernika
  • Polewa: 4-5 kostek gorzkiej czekolady + szklanka wody

PRZYGOTOWANIE:

Ubij jaja ze stewią. Po kolei dodaj przyprawę do piernika, mąkę ryżową, sodę, kefir. Dokładnie mieszaj na gładką masę.

Do foremek włóż mandarynki i polej masą. Babeczki włóż do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 30 minut.

Do rondelka włóż kostki gorzkiej czekolady, polej wodą i mieszaj aż masa się roztopi. Babeczki wyciągnij z piecyka, polej masą czekoladową i zostaw do wystygnięcia.

Fit pierogi z olejem kokosowym

Autor: Kasia

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki pełnoziarnistej mąki żytniej,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • Około łyżeczki soli,
  • Duża łyżka oleju kokosowego, np. OstroVit Coconut Oil
  • Ciepła woda (według potrzeby w trakcie zagniatania ciasta).

PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników przygotowujemy ciasto, któremu po wyrobieniu pozwalamy odpocząć przez co najmniej pół godziny pozostawiając je w temperaturze pokojowej pod przykryciem, tak żeby nie obeschło.

Pierożki nadziewamy klasycznym farszem, zgodnym z rodzinną recepturą (co tradycja, to tradycja!)

Do pierogów z owocami polecam wykorzystać zamiast zwykłego oleju kokosowego olej nierafinowany. Kokosowe pierogi z jagodami też są pyszne!

Orzechowo-czekoladowy sernik

Autor: Magda

SKŁADNIKI:

  • 100g krakersów grahamowych
  • 1 łyżka masła
  • 3 duże jajka
  • 230ml beztłuszczowego, kremowego serka
  • Pół szklanki ksylitolu lub stewii
  • 30ml niskotłuszczowego mleka
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • Pół łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 szklanka mąki orzechowej
  • Syrop czekoladowy, najlepiej niskokaloryczny

PRZYGOTOWANIE:

Nagrzej piekarnik do 300°, obłóż brytfankę papierem do pieczenia lub lekko wysmaruj tłuszczem (może być w sprayu).

Ciasto: rozkrusz krakersy, dodaj masło i jedno białko jaja. Wymieszaj i wyłóż na brytfankę i dociśnij do podłoża. Piecz w piekarniku (300°C) ok. 8 minut a potem wyjmij i czekaj aż wystygnie.

Masa serowa: wymieszaj serek i słodzik do jednolitej masy, wymieszaj z mlekiem, mąką orzechową i masłem orzechowym. Dodaj 2 białka jajek, skrobię kukurydzianą i aromat waniliowy. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Wylej masę na ciasto i piecz w 300° ok. 30 minut. Wyjmij, pozwól sernikowi ostygnąć a potem owiń go folią spożywczą i zostaw w lodówce na min. 8 godzin. Przed podaniem polej syropem czekoladowym.

Ok. 250kcal, 4g tłuszczu i 17 g białka w porcji :)

Życzymy Wam wszystkim Smakowitych Świąt!

Zachęcamy również do zapoznania się z innymi fit przepisami, może znajdziecie tam jeszcze więcej inspiracji.

Pozostań fit na Święta: Barszcz czerwony i grzybowa zupa krem
Pozostań fit na Święta: Pieczony karp i ryba po grecku
Pozostań fit na Święta: Kapusta z grochem i grzybami oraz kompot z suszu
Pozostań fit na Święta: Orkiszowe pierogi, śledzie i sałatka z tuńczykiem
Pozostań fit na Święta: Pierniczki, kluski z makiem, ciasto kokosowe z kaszą jaglaną

Piątek, 21 grudnia 2018

Artykuł nie był jeszcze oceniany.

Zaloguj się, aby ocenić.

Mogą Cię zainteresować

7 produktów najlepszych na redukcję

Jednym z częściej pojawiających się postanowień noworocznych jest chęć zrzucenia nadmiernych kilogramów. Zaobserwować można znacznie więcej biegaczy, czy też użytkowników siłowni i klubów fitness. Dzisiaj poznacie nietypowe produkty, które pomogą Wam znacznie szybciej zredukować tkankę tłuszczową.

8 zalet treningu ze sledem

Sled, czyli sanki pchane na trawie, które możemy zobaczyć najczęściej w treningu sportowców stały się ostatnio bardzo popularnym narzędziem w treningu amatorów. Jakie korzyści niosą ćwiczenia wykonywane z ich pomocą? Pora poznać 8 zalet.

Systemy treningowe - metoda 5,4,3,2,1

Szukasz super metod, aby poprawić siłę? A może znasz już kila, lecz nie do końca wiesz jak z nich korzystać? Dzisiaj bierzemy na tapetę system 5,4,3,2,1, który wskaże Ci odpowiednią drogę do stymulacji mięśni, tak aby uzyskać super rezultaty siłowe.

Kontrola masy ciała, czyli wskaźnik BMI i inne

Osoby, które często zastanawiają się czy ich waga mieści się w normie często korzystają ze wskaźnika BMI. Jest to prosty współczynnik, dzięki któremu możemy określić proporcje wzrostu do masy ciała. Sprawdźmy jednak...

Napisz pierwszy komentarz!

  • Wygraj bon BCAA.pl o wartości 100 zł!

    Co miesiąc losowanie kolejnej nagrody. Zapoznaj się z warunkami!

  • Baw się i pisz, co myślisz!

    Komentarze pomagają nam tworzyć bardziej interesujące treści. Dzięki nim wiemy, na co mamy zwrócić większą uwagę.

Napisz komentarz

Chcesz mieć własny awatar (obrazek) i pseudonim?
Utwórz konto i profil na forum BCAA.pl!