Kiedy stosować witaminy - przed czy po posiłku?

Kiedy stosować witaminy - przed czy po posiłku?

To nie jest tak, że wystarczy kupić sobie komplet witamin i przyjmować je raz czy dwa razy dziennie. W takim przypadku najbardziej prawdopodobnym scenariuszem jest, że tylko cześć z nich się wchłonie. Tymczasem, gdy trenujemy i z organizmu wypłukujemy wszystkie witaminy i minerały. A żeby tak było należy też wiedzieć, czy daną witaminę przyjmuje się przed czy po posiłku.

Witaminy przed czy po jedzeniu?

W określeniu, czy daną witaminę przyjmuje się przed czy po posiłku obowiązuje jedna złota zasada:

  • Przed jedzeniem przyjmuje się witaminy rozpuszczalne w wodzie,
  • Po posiłku - przyjmuje się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

W obu przypadkach chodzi o czynniki, które jednocześnie poprawiają ich wchłanialność.

Dowiedz się więcej: Najlepsze pory przyjmowania witamin

Witaminy rozpuszczalne w wodzie - bierzemy przed posiłkiem

Tych jest znacznie więcej, a należą do nich między innymi:

  • witaminy C,
  • witamina B1,
  • witamina B2,
  • witamina B3,
  • witamina B4,
  • witamina B12.

Jeśli chodzi o  witaminy z grupy B, to należy podkreślić, że zapotrzebowanie na nie wzrasta wraz ze zwiększeniem się podaży organizmu na energię.

Nic więc dziwnego, że uważa się, iż u sportowców, którzy regularnie trenują, zapotrzebowanie na te grupę witamin jest nawet trzykrotnie większe niż u osób prowadzących mniej aktywny tryb życia.

Ogólnie mówiąc, witaminy z grupy B uczestniczą w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów a także w przemianach energetycznych. Poza tym witaminy te mają ogromny wpływ na wchłanianie się ważnych dla sportowców minerałów.

Dzięki nim doskonale wchłaniają się przede wszystkim suplementowane: magnez, potas i żelazo.

  1. Potas - bierze udział w utrzymaniu prawidłowej pobudliwości komórek mięśniowych oraz nerwowych, reguluje przepuszczalność błon komórkowych, a także kontroluje syntezę białek i glikogenu.
  2. Magnez - jako kation wewnątrzkomórkowy aktywizuje ponad 300 enzymów. Ma też udział w procesie syntezy i rozpadu ATP i dba o utrzymanie właściwej pobudliwości układu nerwowego.
  3. Żelazo - natomiast odpowiada za prawidłowy transport i magazynowanie tlenu, przenoszenie elektronów, czy desaturację kwasów tłuszczowych.

Witamina C jest natomiast silnym antyutleniaczem, chroniącym organizm przed szkodliwym działaniem reaktywnych form tlenu.

Gdy w naszym organizmie zaczyna jej brakować, odczuwamy osłabienie organizmu, mamy mniejszą wydolność fizyczną i gorzej adaptujemy się do zmian temperatury.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - bierzemy po posiłku

Do tej kategorii zaliczamy cztery witaminy:

  • witamina A,
  • witamina D,
  • witamina K,
  • witamina E.

Szczególną uwagę należy zwrócić w tym miejscu na witaminę E - zaleca się ją przyjmować wieczorem, czyli po kolacji, która najczęściej pozbawiona jest tłuszczów, bo ma być lekkostrawna.

Nie oznacza to jednak, że suplementacja tej witaminy musi być nieskuteczna ze względu na ograniczenia. W praktyce wystarczy bowiem wykorzystać niewielką ilość tłuszczu, na przykład w postaci masła, którym smarujemy pieczywo, czy oliwy z oliwek, którą skrapiamy warzywa lub też wędliny.

ADEK - witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

„Czterej muszkieterowie” – tak można określić tę grupę witamin, które walczą o to, aby nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować.

  • Witamina A – jej niedobór prowadzi do zakłóceń metabolizmu komórek, a także upośledzenia przemiany materii w pracujących mięśniach.
  • Witamina D – ta oprócz tego, że reguluje gospodarkę wapniową i ma czynny udział w budowie kości, usprawnia też wchłanianie takich pierwiastków, jak magnez, fosfor (który odpowiada za prawidłową pracę mięśni, i metabolizm) oraz sód, którego utrata upośledza wytwarzanie płynów w organizmie i problemy z nawodnieniem. 
  • Witamina K – która jest niezbędna dla prawidłowego krzepnięcia krwi, jest też wsparciem dla wchłaniania się manganu. A ten jako naturalny antyoksydant chroni komórki przed działaniem utleniaczy.
  • Witamina E – której niedobór może prowadzić do zaniku włókien mięśniowych pomaga nam także przyswajać żelazo a także cynk, obecny w około 80 enzymach i odpowiedzialny za ich prawidłowe funkcjonowanie.

Sprawdź także: Jakie witaminy warto brać jesienią?

Najpopularniejsze suplementy witaminowo - mineralne:

🛒 Najlepsze witaminy i minerały kupisz w sklepie bcaa.pl

Czy witaminy można brać na czczo?

Złota zasada, którą należy kierować się podczas przyjmowania witamin, dotyczy tego, w jakich warunkach się one wchłaniają. Przed jedzeniem przyjmuje się witaminy rozpuszczalne w wodzie (witaminy rozpuszczalne w wodzie obejmują witaminę C i witaminy z grupy B), tak więc mogą  być one stosowane na czczo.

Pamiętając o tym, że po posiłku - przyjmuje się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zaliczają się tylko cztery witaminy, czyli A, D, E oraz K), nie ma sensu stosować ich na czczo. Wtedy ich wchłanialność może spaść drastycznie, a przecież chodzi zawsze o dostarczenie jak największej dawki.

👇Jeśli szukasz konkretnej kategorii witamin sprawdź także

Poznaj: Jakie witaminy i minerały brać przed snem?

Tekst został oryginalnie opublikowany 15.07.2015 i zaktualizowany dnia 13.10.2021 zgodnie z aktualną wiedzą.

Środa, 13 października 2021

Ocena artykułu:

Ilość ocen: 3, średnia 5.

Zaloguj się, aby ocenić.

Mogą Cię zainteresować

Najlepsze pory przyjmowania witamin

Najlepsze pory przyjmowania witamin

Witaminy, bez których nasz organizm nie mógłby funkcjonować, a których nam brakuje możemy dostarczyć sobie nie tylko poprzez zbilansowaną dietę, ale także witaminy w tabletkach. Jest to dobre rozwiązanie - szczególnie, jeśli nie...

Jakie witaminy i minerały brać przed snem?

Jakie witaminy i minerały brać przed snem?

Naszym szczęściem jest to, że witaminy i minerały znajdują się w produktach spożywczych, z których na co dzień korzystamy przygotowując posiłki. Poza najlepszymi źródłami pokarmowymi warto znać również najlepsze pory...

Kiedy i jak suplementować witaminę B12?

Kiedy i jak suplementować witaminę B12?

Trudno przecenić rolę, jaką w organizmie odgrywa witamina B12. Jest niezbędna przy tworzeniu DNA i RNA, krwinek czerwonych i wielu różnych komórek organizmu. Ma kluczowe znaczenie dla układu odpornościowego. Niestety - występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Sprawdź kiedy brać witaminę B12?

Witaminy z grupy B - źródła, właściwości, działanie

Witaminy z grupy B - źródła, właściwości, działanie

Witaminy z grupy B to bardzo ważna dla naszego organizmu grupa związków chemicznych. Wchodzą w skład wielu enzymów, bądź mają bezpośredni wpływ na ich aktywację, przez co uczestniczą w całym szlaku metabolizmu komórkowego. Pora poznać ich źródła, właściwości i działanie.

Komentarze

  (możesz wygrać bon 100 zł!)

Witamina K2 wspomaga krzepnięcie krwi - dobre :)

Yh09 - przy stosowaniu witamin duże znaczenie ma odpowiedni timing, ja tam biorę przed posiłkiem i nie odczuwam żadnych objawów niedoborów.

Moim zdaniem stosowanie witamin przed posiłkiem nie ma sensu..